Corporatie Woonbedrijf Eindhoven kijkt met belangstelling naar uittredende corporaties

Woonbedrijf. SWS.Hhvl uit Eindhoven bestudeert met belangstelling het proces waarbij een aantal corporaties uit het bestaande bestel willen treden. Het Woonbedrijf wil niet zeggen dat het zelf overweegt om uit het corporatiebestel te treden of dat het juist daarbinnen wil blijven. Dat maakt deze corporatie uit Eindhoven bekend in een onderzoek van Vastgoedjournaal onder de 25 grootste Nederlandse corporaties.

Woonbedrijf SWS.Hhvl uit Eindhoven bezit ruim 33.000 woningen in en om de regio Eindhoven. Vastgoedjournaal heeft deze corporatie een aantal vragen voorgelegd die door de directie onder leiding van de heren drs. M. Eggermont RA en ir. I. de Boer zijn beantwoord.

Zo verwacht deze corporatie, qua grootte de 13e corporatie van Nederland, dit jaar meer woningen uit de eigen voorraad - zowel bestaande bouw als nieuwbouw - te kunnen verkopen dan over 2009. Er zullen echter niet meer eigen woningen worden verkocht aan professionele beleggers.

Woonbedrijf is een fel tegenstander van fusies waarbij diverse corporaties in de sector door onderlinge fusies en samenwerkingsverbanden naar schaalvergroting streven. Volgens het Woonbedrijf lossen fusies niets op. Ook heeft deze corporatie weinig vertrouwen in de effectiviteit van de stimuleringsplannen voor de Nederlandse woningmarkt die vanuit de Rijksoverheid in Den Haag zijn gepresenteerd. "De echte maatregelen moeten volgen uit de brede heroverweging", aldus de directie van het Woonbedrijf.

Wat de samenwerkingsverbanden met commerciële marktpartijen betreft, verwacht het Woonbedrijf in de komende twee jaar een toename hierin. De huidige situatie in de woningmarkt zal er bij deze corporatie ertoe leiden dat er dit jaar niet gerekend hoeft te worden op een versterking van de eigen financiële positie van zowel de solvabiliteit als de kasstroom.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021