'Topman Imtech verdraaide feiten bij Pools project'

Ex-topman Rene van der Bruggen van Royal Imtech heeft bij het aannemen van een project voor de bouw van een Pools pretpark de feiten verdraaid, wat direct voordeel opleverde voor Imtech Nederland, schrijft het Financieele Dagblad.

De technisch dienstverlener maakte in juli 2012 bekend het project aan te nemen, dat een waarde had van 620 miljoen euro. Imtech meldde destijds dat het projectplan 'in Nederland is geboren' en dat was samengewerkt met het constructiebedrijf Huisman Heavy Construction. Voormalig bestuursvoorzitter Van der Bruggen vertelde dit ook aan analisten in de zomer van 2012, aan de Raad van Commissarissen en begin 2013 aan forensische onderzoekers die onderzoek deden naar de fraude binnen het bedrijf.

Imtech Nederland speelde geen rol

Het FD meldt echter dat uit een reconstructie van de krant blijkt dat Huisman niets met het Poolse park te maken had en dat het project niet in Nederland is ontstaan, maar in Polen.

Imtech Nederland heeft er geen rol bij gespeeld, schrijft het dagblad, maar toch factureerde Imtech Nederland op voorstel van Van der Bruggen de aanbreng van het avonturenpark aan Imtech Duitsland en Imtech Polen, de afdelingen die het project zouden uitvoeren. Dit leverde direct voordeel op. Het FD schrijft dat in 2011 4 miljoen euro werd opgeteld bij het bedrijfsresultaat van Imtech Nederland, waardoor dit 15% hoger uitkwam dan in werkelijkheid. In de eerste helft van 2012 werd nog eens EUR5 miljoen toegevoegd. Daardoor steeg het resultaat van Imtech Nederland met 39%.

Koelhuizensector

In tegenstelling wat de in april 2013 vertrokken CEO had verteld, bleken Imtech Polen en Imtech Duitsland in zee te zijn gegaan met een klein en onbekend bedrijf. De directeur daarvan kwam uit de koelhuizensector en had geen ervaringen met de amusementsindustrie, stelt het FD.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022