Meer en nieuwe deals in bijgewerkte beleggingslijst

Voor de leden van VJ Profs staat de nieuw bijgewerkte beleggingslijst 2010 klaar. In deze overzichtelijk door te zoeken Excel-lijst vindt u de belangrijkste beleggingsdeals met Nederlands direct vastgoed die in de afgelopen twee maanden hebben plaatsgevonden tussen genoteerde, niet-genoteerde vastgoedfondsen, private- en institutionele beleggers. De lijst vindt u HIER.

Wat opvalt dat er nog geen enkele beleggingsdeal - of het nu een portefeuille of een single asset deal - de grens van €100 mln heeft kunnen slechten. De grootste deal tot nu toe in 2010 was de recente verkoop van de woningportefeuille van ASR Vastgoed Vermogensbeheer ter waarde van €86 mln aan een groep particuliere beleggers.

Direct hierna volgt de aankoop van de Duitse bank Nordcapital van gebouw Facet (22.000 m2) in Utrecht ten behoeve van een fonds voor Duitse particuliere beleggers. Een transactiesom mocht ten tijde van de aankoop in januari niet worden vrijgegeven maar inmiddels weten we dat het gebouw in een fonds is ondergebracht ter grootte van €72, 4 mln. Trekken we daar 10% fondskosten vanaf dan komt de transactiesom op circa €65 mln uit, een naar huidige maatstaven een marktconform bedrag.

Bij deal nummer drie, van €50 mln, is opnieuw een grote Nederlandse institutionele bij betrokken. Syntrus Achmea Vastgoed kocht voor circa €50 mln het ruim 15.000 m2 grote winkelcentrum in Barendrecht van Unibail-Rodamco.

Vastgoedjournaal registreerde tot nu toe dit jaar 47 beleggingsdeals waarvan de helft (23) met een transactiesom. Acht deals betroffen portefeuilledeals, bij 37 van de 47 transacties stonden particuliere beleggers als kopers klaar. Bij slechts vier waren institutionele belegger de koper maar tekenden wel voor de grootste transactievolume.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021