VJ Commentaar: Stunt homowijk geslaagd?

De eerste april ligt al ruim twee maanden achter ons, maar toch tuinde de hele media gisteren in het verhaal van de te ontwikkelen homowijk in Tilburg. Het bleek één grote stunt te zijn om aandacht te vragen voor een veilige woonomgeving van homoseksuelen. De grap wordt algemeen niet gewaardeerd. Gebrek aan humor of is het onderwerp te serieus om grappen over te maken?

Ik stond nog wel even met mijn ogen te knipperen bij het bericht van ontwikkelaar Blauwhoed dat wij gisteren binnenkregen. Het leek zo serieus en Blauwhoed hebben we heel hoog zitten als een innovatieve woningontwikkelaar die op allerlei woontrends inspeelt. We hebben het in eerste instantie wel geplaatst, maar schreven op onze site in de kop erbij: ‘Krankzinnig of moedig?’.

Aap uit de mouw

Het dwaze plan haalde alle media en de social media ontplofte zowat met (merendeel) negatieve reacties. Pas in de late woensdagavond nadat half Nederland voor de televisie zat te bekomen van de moeizame overwinning op de Australische voetballers, kwam de aap uit de mouw. Het bleek allemaal niet waar te zijn. Voor sommige vakmedia kwam de ontknoping te laat en meldden in hun nieuwsbrieven vanochtend de komst van GayVillage. Tja, het nieuws van de ‘canard’ was al bijna 12 uur oud, was er echt geen mogelijkheid geweest om het aan te passen?

Maar nu het allemaal één grote grap blijkt te zijn, zijn de negatieve reacties opnieuw niet van de lucht. Het idee van stunten met nepnieuws over mensen met een andere seksuele geaardheid is not done, zo lijkt het wel. De grap was beter geslaagd wanneer het rond 1 april was gepubliceerd of desnoods rond de GayParade. Dan kon iedereen om lachen. Nu beklijft bij de mensen meer het vervelende gevoel dat ze beetgenomen zijn met nieuws over een oplossing (omheinde wijk) van een serieus te nemen probleem (geweld tegen homo’s).

Hokken

Sowieso had ik er nooit in geloofd dat zo’n beveiligde homowijk was aangeslagen. Uitgaan doen homo’s wel graag in Reguliersdwarstraat met alle homokroegen op een rij, maar wonen is een heel ander verhaal. Ze willen net als de meesten van ons in gemengde wijken wonen en gaan heus niet bij elkaar hokken. Homowijken hebben we dan ook niet in Nederland maar wel homogene wijken waar de diepte van de portemonnee de woningkeuze beperkt. Zoals studentencomplexen en wijken met veel allochtone bewoners. opzich was een homowijk dus niets nieuws geweest er zijn al genoeg homogene / doelgroep wijken in Nederland alleen dan organisch gegroeid door inkomens of andere achtergronden. Voorbeeld is een villawijk in Aerdenhout, daar wonen veelal blanke miljonairs van 50+. Een belangrijk punt voor een woonwijk moet zijn, zijn de inwoners daar gelukkig.

Wat de Stichting Roze Maandag – die de grap bedacht in samenwerking met Blauwhoed en makelaar LBB Naber – bezielt, is begrijpelijk maar onnodig. Het probleem van geweld tegen homo’s is al lang duidelijk, maar zo’n stunt van een beveiligde homowijk brengt de oplossing echt niet dichterbij. Wat rest is een kater die gelukkig snel genoeg vergeten wordt naarmate het Nederlands elftal verder in het WK komt.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur VJ
 

CONGRES AANRADER VOOR ZORGVASTGOED:

Hoe transformeer je zorgvastgoed tot nieuwe succesformules?. Hoe ga je om met leegstand en hoe maak je kansloos zorgvastgoed weer rendabel door het bijvoorbeeld te thematiseren? Kortom genoeg kansen in zorgvastgoed als u maar creatief denkt.

Op 23 september in Utrecht kunt u een sessie bijwonen waar professionals hun ervaringen delen met de aanwezigen. Waarom zijn zij succesvol en welke weg hebben zij bewandeld?

Lees even verder via deze url voor de sprekers en het gehele programma. U bent van harte welkom. 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022