Vincent le Noble, FMN: ‘Energieneutraliteit is een onomkeerbare trend’

Kantoor vol Energie, een initiatief van Energiesprong |Platform31, is gestart met ‘de Verbinders’, een serie van zes interviews met invloedrijke mensen uit de wereld van corporate real estate. Vandaag het vierde deel met Vincent le Noble van FMN.

Vincent le Noble is oprichter van facilitair meetbureau méét en actief bij Facility Management Nederland (FMN), dé beroepsvereniging voor professionals in de facilitaire sector. Een actieve vereniging die kennis en ervaring haalt uit de markt, met het doel werkomgevingen te verbeteren én de positie van de professional en het vakgebied te versterken. FMN legt verbindingen op nationaal en internationaal niveau en draagt bij aan de profilering van het facilitaire domein door actief naar buiten te treden. Met ruim 2400 leden vertegenwoordigt FMN een grote groep eindgebruikers.

Waarom verbind je FMN en jezelf aan Kantoor vol Energie?
“Omdat het de toekomst is en moet zijn. We moeten ervoor zorgen dat we beter omgaan met de middelen die we van de aarde hebben gekregen. Het is aan ons allemaal om daarin onze verantwoordelijkheid te nemen. En energieneutrale kantoren zijn daar een onderdeel van. Dat is zeker geen luchtfietserij. We kunnen veel meer dan we denken, als we het maar met zijn allen doen. In dit geval zit hem de crux in de samenwerking tussen de huurder en de verhuurder, in de ‘split incentive’: we moeten het verdeelde belang transformeren tot een gedeeld belang.”

Wat ga jij zelf doen om de transitie vorm te geven?
“Binnen en vanuit Facility Management Nederland maak ik me hard voor energieneutraliteit, door ervoor te zorgen dat mensen geïnteresseerd raken en best practices met elkaar gaan delen – via de communicatiekanalen en kenniskringen die wij daarvoor hebben. Binnen al die kenniskringen is er nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheid. Alles wat we daarin ontdekken en beleven, wisselen we uit. Daarnaast is er de specifieke kenniskring ‘duurzaam’, die al die kennis van al die platforms aan elkaar koppelt. Energieneutraliteit is inmiddels een onomkeerbare trend geworden.

Verder blijft het belangrijk om het meetbaar te maken, harde getallen te laten zien. Dat is echt mijn terrein. En dan heb ik het niet alleen over lagere kosten per vierkante meter, maar ook over verbetering van het werkklimaat. Dat is wat de eindgebruiker over de streep trekt. Die kijkt naar wat het hem oplevert aan comfort en aan productiviteit, maar ook aan hogere waarderingen voor de werkgever en voor de werkplek. Of een hogere klanttevredenheid, omdat je een beter product aanbiedt.”

Wat moeten we nog overwinnen?
“Binnen het hele facilitaire landschap zijn er ontzettend veel initiatieven die gaan over duurzaamheid en energieneutraliteit. Daardoor heb je toch vaak dat op verschillende plekken energie wordt gestoken in vergelijkbare oplossingen. Nederland is daar eigenlijk te klein voor. We moeten ons realiseren dat we heel veel kunnen bereiken als we onze kennis en inzet combineren. Met de verbinders hebben we ook echt de intentie uitgesproken om zoveel mogelijk verbinding tot stand te brengen tussen de verschillende sectoren, instanties en niveaus die zich met energieneutraliteit bezighouden.”

Waarom gaat de transitie naar energieneutrale kantoren slagen?
“Alleen al vanwege de enorme dynamiek die opgewekt wordt. Er zit enorm veel power in deze beweging. Als je bij de bijeenkomsten bent, voel je die energie, ervaar je het tempo.

Ik verwacht dit jaar nog spraakmakende voorbeelden die kopieerbaar zijn en wellicht zelfs schaalbaar. Concrete, direct toepasbare oplossingen die zorgen voor aanstekelijke energie. En ik zie ook dat bij velen het besef aanwezig is, dat het niet om succes of belangen op korte termijn gaat. Een verdienmodel gaat lang niet altijd over geld. In dit geval hebben we het over de generaties na ons. De belangen zijn dus veel groter.”


De Verbinders zijn invloedrijke branche-, kennis- en koepelorganisaties binnen of ‘naast’ het vastgoed. Zij vertegenwoordigen een groot deel van het speelveld van de stakeholders in de wereld van corporate real estate: partijen die aan de zijde staan van de eigenaren, de gebruikers en daar tussenin. Door zich te verbinden aan Kantoor vol Energie dragen ze bij aan draagvlak voor structurele veranderingen in het werkveld van hun leden. Kantoor vol Energie maakt een serie met zes Verbinders: Jos Teunissen van CoreNet, Mariëlle Wieman van NeVaP, Maarten Vermeulen van RICS, Johan Buijs van MVO NL en Simon van der Gaast van IVBN. In dit gesprek: Vincent le Noble van FMN.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022