Businesspark Nieuw-Vennep Zuid wordt eerste zelfvoorzienende bedrijvenpark

Energie van het park, voor het park. Dát is de filosofie achter het Solar Project, het duurzaamheidsproject op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid waar een team van specialisten hard aan werkt. Door zonnepanelen te plaatsen op de daken van de gebouwen op het park moet het bedrijventerrein niet alleen zelfvoorzienend worden in de energielevering: overgebleven energie moet zelfs worden doorverkocht aan particulieren in omringende postcodegebieden. 

Om het park state of the art te houden, heeft het parkbestuur ervoor gekozen het Businesspark te profileren met duurzame projecten. Eén daarvan is het Solar Project. Als het aan het bestuur ligt, is Businesspark Nieuw-Vennep Zuid op termijn het eerste Nederlandse bedrijvenpark dat volledig draait op groene stroom die volledig afkomstig is van ‘eigen bodem’. 

Dat het Solar Project uniek is, blijkt wel uit de reacties van grote energieleveranciers. Sjaak Gorter, voorzitter van de duurzaamheidscommissie van het park, vertelt: “We hebben onze plannen voorgelegd aan een groot aantal landelijke energieleveranciers. Zij buigen zich momenteel over het initiatief, maar lijken tot dusver geen hapklaar plan klaar te hebben om de door ons opgewekte zonne-energie door te verkopen aan particulieren in de omgeving.”

Toch blijft dat wel de bedoeling, beaamt ook Thomas Hendriksen, voorzitter van het parkbestuur. “We zijn inmiddels in gesprek met Tegenstroom, een lokaal Haarlemmermeers energiebedrijf dat is opgericht door Meermaker, met steun van de gemeente. Meermaker helpt met het realiseren van duurzame projecten die zichzelf terugverdienen. Iedereen in Gemeente Haarlemmermeer kan hieraan bijdragen én van meeprofiteren. Met de steun van Meermaker hopen we Businesspark Nieuw-Vennep Zuid binnen afzienbare tijd energieneutraal te maken.”

 

 



Reacties


Laatste nieuws