Lang leve de digitale revolutie voor de gerechtsdeurwaarder

In het creditmanagement maakt men gretig gebruik van automatisering. Steeds nieuwe mogelijkheden, snellere gegevensuitwisseling en innovatieve ideeën worden in de incassobranche doorgevoerd. Het wordt steeds moeilijker om schulden te maken en hiermee weg te komen. Voor de schuldeisers onder ons: gelukkig maar. Hieronder treft u een overzicht van de belangrijkste informatiebronnen.

Sinds 2009 kunnen deurwaarders werkgeversinformatie opvragen bij het UWV. Als er loonbelasting voor een particuliere debiteur wordt afgedragen, komt de deurwaarder achter de werkgever en kan dan loonbeslag leggen. Hierdoor is het afgelopen jaar de werkdruk voor salarisadministraties behoorlijk toegenomen. In plaats van een televisie of een tweedehands bankstel proberen openbaar te veilen, is inning via loonbeslag voor een deurwaarder veel gemakkelijker.

De controle van adresgegevens kan de deurwaarder al een aantal jaren elektronisch doen. Toen ik begon bij Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders moesten we soms 3 maanden op de gemeente wachten voordat we bericht terug kregen of de adresgegevens van een debiteur juist waren. Sinds een paar jaar hebben we de gegevens binnen enkele dagen terug. Als het nodig is kunnen we de adresgegevens nu zelfs online opvragen.

Voor business to business-vorderingen blijven we veelal onze toevlucht tot beslag op een bankrekening nemen. Het Kadaster is uiteraard eveneens een gemakkelijke manier voor een deurwaarder om te kijken of u onroerend goed bezit. Ook een favoriet is beslag onder uw klanten te leggen. Heeft u te maken met een deurwaarder, dan is het dus niet heel handig om uw referenties op internet te zetten. Dikke kans dat de deurwaarder hier onderzoek naar doet - mijn kantoor in ieder geval wel!

Bij het BKR te Tiel mogen alleen financiële instellingen personen registreren, zo helpt BKR overkreditering en problematische schuldensituaties te voorkomen. Snijder ziet steeds meer initiatieven om een dergelijk systeem voor andere branches te gebruiken. Zo maakt onze organisatie bijvoorbeeld gebruik van Schuldregistratie bij Experian. Betaal je niet aan Snijder, dan riskeer je voor 8 jaar lang aangemeld te worden. Wel binnen de vereisten die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt uiteraard. En toch erg vervelend als de telecomaanbieders, internetbedrijven als een bol.com en kijkshop.nl, energieaanbieders en fitnessclubs je niet meer als klant accepteren omdat je geregistreerd staat. Lang leve de digitale gegevensuitwisseling!

Maar een kale kip blijft natuurlijk een kale kip. Uw incassopartner kan nog zo creatief zijn maar als er echt geen vermogensbestanddelen meer zijn, resteert soms niets anders dan het faillissement aan te vragen of de vordering af te boeken. Troost u dan met de gedachte dat de deurwaarder al zijn bronnen heeft aangewend om informatie boven water te halen en dat we daar in Nederland heel ver in zijn.

L.V. Snijder
T.k. gerechtsdeurwaarder
Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders

Voor meer informatie over Snijder zie http://www.snijderincasso.nl/huurincasso.html

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021