Nog een kleine twee weken te gaan en dan barst voor de 21e keer het jaarlijkse vastgoedfestijn Mipim weer los. Veel vastgoedprofessionals reizen af naar Cannes om in vier dagen te profiteren van de vele netwerkmomenten in, om en langs het Palais des Festivals. Als het aan de Mipim-organisatie zal dat in het vervolg alleen nog maar IN het Palais zijn. Netwerkactiviteiten die er vlakbij worden gehouden en die ‘profiteren' van de nabijheid van de Mipim-beurs, mogen niet meer.

Dat leert ons een Franse rechter die uitspraak heeft gedaan in een door de Mipim aangespannen zaak tegen de Britse vastgoedadviseur Drivers Jonas. Die kreeg een boete van € 100.000 omdat ze vorig jaar tijdens de Mipim een café vlakbij de beurs hebben afgehuurd om zelf relaties te ontvangen, zonder een stand op de beursvloer te boeken. Kennelijk niet wars van enig chauvinisme was de Franse rechter het eens met het verwijt van de Mipim-organisatie dat de Britten hiermee als het ware een ‘stand' hadden zonder daarvoor de gebruikelijke hoge fees af te dragen. Dat is illegaal, zo luidt het vonnis. De Mipim-organisatie heeft deze voor hen gunstige uitspraak aangegrepen om op de eigen site het vonnis nog eens voor het voetlicht te brengen als een waarschuwing voor anderen.

Vastgoedjournaal vindt dit een onbegrijpelijk vonnis. Het eigent een beursorganisatie in principe het recht toe om alle onwelgevallige activiteiten die tijdens de Mipim-dagen van 16-19 maart zullen worden georganiseerd zoals strandborrels, hotelbijeenkomsten en feesten op de luxe boten te dwarsbomen, zeker wanneer het initiatief van die evenementen komt van partijen die zich NIET hebben ingeschreven als bezoeker of als standhouder op de beurs. Die moeten voortaan gaan uitkijken of uitwijken naar een andere plaats dichtbij Cannes.

Deze dominante opstelling toont ons een ontredderend Mipim-organisatie die maar niet wil inzien dat haar status als dé internationale vastgoedbeurs in verval is geraakt door de komst van andere internationale en nationale goed bezochte vastgoedbeurzen. En die kennelijk ook nog wanhopig vastklampt aan bepaalde, in de tijd verworven rechten die desnoods gerechtelijk afdwingbaar worden gemaakt. Zoals dit geval van Drivers Jonas ons leert. 

In de ogen van Vastgoedjournaal is het een schande - en daar komt het gewoon op neer - dat vastgoedpartijen voortaan geen eigen borrel meer mogen geven in dezelfde stad. Het onverwachte succes van de Thuisblijvers Borrel in Amsterdam RAI op 17 maart aanstaande - met meer dan 270 inschrijvingen - laat zien dat meer vastgoedprofessionals deze praktijken van de Mipim niet meer pikken en er voor kiezen om thuis te blijven. Aan de grote namen te zien die zich bij ons hebben aangemeld, lijkt de Thuisblijvers Borrel af te stevenen als hét nationale netwerkmoment voor de vastgoedsector tijdens de Mipim. Een hoopvolle gedachte.


GRAAG VERNEMEN WIJ REACTIES VAN ONZE LEZERS OVER DEZE ONTWIKKELINGEN. HIERONDER KUNT U EEN REACTIE TOEVOEGEN

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021