De Woningbeleggers Dag 2014 (met internationale topsprekers)Buitenlandse beleggers stappen nu echt in middeldure huursegment. De Duitse vastgoedbelegger Patrizia Immobilien AG opende 21 mei een kantoor in Amsterdam. Patrizia heeft 13 miljard aan vastgoed, waarvan bijna de helft woningen. De ambitie is om uit te groeien tot de grootste Europese woningbelegeer. Patrizia, dat hier al voor 200 miljoen aan vastgoed bezit, ziet Nederland als een nieuwe kernmarkt die nu snel verder uitgebouwd wordt. BNP Paribas REIM, ook een grote Duitse woningbelegger, deed in april al een grote transactie in Nederland.

Vooral Engelse en Duitse beleggers zijn sterk geïnteresseerd om te investeren in huurwoningen. Dagelijks melden zich meer partijen, waarvan sommige heel concreet zijn. Voor acquisities in 2014 hebben zij een miljard euro op de plank liggen.

Hoor op dit seminar op 18 juni van hen uit de eerste hand en heet van de naald wat hun rendements- en risico-eisen zijn (presentaties deels in het Engels). Leer deze tot nog toe onbekende partijen kennen. Daarnaast willen Nederlandse family offices en institutionele beleggers twee miljard in Nederlandse huurwoningen investeren. De nieuwe circulaire MG 2013-02 verruimt de mogelijkheden voor corporaties om bezit te verkopen. Maar eenvoudig is dat nog steeds niet – er blijven barrières. Hoe pak je het als corporatie aan dat je ondanks de verplichte aanbesteding een gegadigde vindt die je bevalt? En hoe weet een belegger dat hij serieus tot de gegadigden behoort? Hoe kijken buitenlandse beleggers tegen de specifieke kenmerken van de Nederlandse woningmarkt aan? Hoe serieus zijn ze? Op dit seminar leggen binnen- en buitenlandse direct betrokkenen uit hoe de MG in elkaar zit, hoe je daarmee kunt omgaan, welke financiële valkuilen zich kunnen voordoen, welke eisen deze nieuwe, onbekende vastgoedbeleggers hebben en hoe met hen in contact te komen.

Programma:

13.30 uur: Inloop met koffie en thee.

14.00 uur: Inleiding door middagvoorzitter Menno Maas, TiasNimbas Business School, Universiteit Tilburg, oud-CEO Continentaal Europa, Midden-Oosten en Afrika DTZ, ING Real Estate Development en Amvest.

14.10 uur: Mark Frequin, dg Wonen en Bouwen ministerie van Binnenlandse Zaken.

  • Beleid met betrekking tot de woningmarkt.
  • Aandacht voor investeringen daarin.
  • Verruiming van de mogelijkheden van de verkoop van corporatiewoningen.
  • Welke beleidsoverwegingen had de minister bij de MG 2013-02? Toelichting op de MG; hoe zit deze in elkaar?

14.40 uur: Marijn Snijders, directeur Capital Value.

  • Hoe kan een corporatie ondanks de verplichte aanbesteding een gegadigde vinden die hem bevalt? Hoe weet een belegger dat hij serieus tot de kandidaten behoort? Welke ruimte biedt de MG?
  • Welke nieuwe binnen- en buitenlandse partijen dienen zich aan? Hoe groot is hun investeringsvolume? Wat zijn hun condities? Hoe wijken die af van de condities van Nederlandse beleggers? Hoe kun je met hen in contact komen?

15.10 uur: Pauline Bieringa, directeur BNG, in tweespraak met Erik Wilders
directeur/bestuurder WSW.

  • Hoe moeten corporaties omgaan met potentiële valkuilen als de marktwaarde van de financiering?
  • Wordt de financieringsmarkt anders nu de vraag toeneemt? Wordt het Duitse financieringsmodel (veel gesecuritiseerde vastgoedleningen) een rolmodel voor Nederland?

15.40 uur: Pauze

16.10 uur: Dr. Marcus Cieleback Head of Research Patrizia Immobilien AG (presentatie in het Engels). Tevens aanwezig Peter Helfrich, Managing Director Patrizia Netherlands BV, kantoor Amsterdam.

• Waarom heeft Patrizia belangstelling voor de Nederlandse huurwoningmarkt, voor welk segment, welk type woningen en voor welke regio’s?

• Welke risico-, rendement- en andere eisen stelt Patrizia? Hoe wijken die af van de gangbare eisen van Nederlandse (institutionele) beleggers?

• Hoe kijkt Patrizia aan tegen de specifieke kenmerken van de Nederlandse woningmarkt?

16.40 uur: Engelse vastgoedbelegger (naam wordt binnenkort bekend gemaakt, presentatie mogelijk in het Engels).

  • Waarom heeft hij belangstelling voor de Nederlandse huurwoningmarkt, voor welk segment, welk type woningen en voor welke regio's?
  • Welke risico-, rendement- en andere eisen stelt hij? Hoe wijken die af van de gangbare eisen van Nederlandse (institutionele) beleggers?

17.10 uur: Netwerkborrel

Datum: 18 juni

Doelgroep: directeuren, financiële specialisten, controllers, strategen, portefeuillemanagers en toezichthouders van woningcorporaties, overheden, accountants, adviseurs, vastgoedbeleggers, financiers, ontwikkelaars/bouwers.

Locatie: Spoorwegmuseum, Johan van Oldenbarneveltlaan 1, Utrecht. Er is ruime parkeergelegenheid, eenvoudig bereikbaar met het OV vanaf het CS.

Inschrijven en kosten

Voor 295 euro (excl. BTW) kunt u deelnemen aan dit kwaliteitsseminar op 18 juni. Stuur een mail naar info@buildingbusiness.nl met als onderwerp 'Woningbeleggers Dag'. Vermeld ook uw adres in uw mail. Wij sturen u zo snel mogelijk een bevestigingsmail.

 

Voorlopige deelnemerslijst:

a.s.r. vastgoed vermogensbeheer

Amice Advocaten B.V.

Amvest Management B.V.

Atelier PRO architecten

Blauwhoed Groep bv

BNG

Bouwfonds Ontwikkeling B.V.

Bouwfonds Property Development

BrouwersMoors&Partners, nieuwbouwexperts

Buro Amsterdam BV

C2N

Capital Value

CBRE Global Investors

Concito Vastgoed

Cushman & Wakefield

De Alliantie

DTZ Zadelhoff v.o.f.

Eversheds B.V.

Fakton

Fooq

Fris Bedrijfsmakelaars

Frisia makelaars

gemeente Doetinchem

Grove Fund Management Europe BV

Haag Wonen

Hans Janssen Bedrijfsmakelaars

Heembouw Wonen B.V.

Hillen & Roosen

ING Real Estate Finance/Corporate Clients

Intermaris

KlokGroep BV

Kuijs Reinder Kakes

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Ooms bouw & ontwikkeling

Patrizia Immobilien  

Pels Rijcken N.V.

Portaal Vastgoed Ontwikkeling

Property Match Investments B.V.

Reasult B.V.

REBO Bedrijfsmakelaars B.V.

Rockspring

Savills Investments B.V.

SBM Bouw- en vastgoedmanagers

Search Ingenieursbureau B.V.

Seminars op Maat

Siersema Vastgoedadvies en Ontwikkeling

SNS Reaal

STEK.NU

Suo Marte Projectontwikkeling

Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Van Dijk Ten Cate

Van Mierlo Planontwikkeling B.V.

Wallich & Matthes

Woningstichting Rochdale

WoonFriesland

WSW

Zanders

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022