Rochdale raakt door crisis ontwikkelpartners kwijt

Woningcorporatie Rochdale is bij diverse concrete woningprojecten ontwikkelpartners kwijtgeraakt als gevolg van de crisis op de woningmarkt. Rochdale ziet verschillende commerciële marktpartijen terugtrekken en constateert meer terughoudendheid bij hen om te participeren in woningprojecten. Dat constateert Nico Overdevest, financieel directeur en lid Raad van Bestuur van Rochdale in het corporatieonderzoek van Vastgoedjournaal.

Rochdale, op plaats 9 van de grootste corporaties in Nederland met ruim 40.000 woningen, heeft voor dit jaar circa 400 nieuwbouw koopwoningen in de planning staan. Deze worden volgens Overdevest pas gebouwd als de voorverkoopdrempel is gehaald. Over de verkoop van woningen in de huidige portefeuille verwacht Overdevest veel respons op de Vrij-Op-Naam-actie waarbij Rochdale de overdrachtsbelasting betaalt. "We verruimen de verkoopvijver zodat nog meer starters kunnen profiteren van betaalbare koopwoningen."

Rochdale heeft geen concrete plannen om te verkopen aan professionele beleggers. Overdevest: "Complexgewijze verkoop doen we vooralsnog alleen aan corporaties of aan het Wooninvesteringsfonds."

Overdevest toont begrip voor corporaties die uit het bestaande bestel willen treden. "Wij begrijpen de drijfveren van de twee corporaties en het is natuurlijk een signaal aan de overheid waar wij ook achter staan. De voordelen van het bestel worden steeds kleiner door onder meer het opleggen van de vennootschapsbelasting en de Vogelaarheffing. Maar wij hechten nog steeds belang aan het evenwicht en de heldere kaders dat het huidige bestel oplevert." Overdevest staat dan ook achter het standpunt van branche-organisatie Aedes. Voor het standpunt van Aedes, klik HIER.

De huidige stimuleringsmaatregelen van de overheid om de vastgelopen Nederlandse woningmarkt weer op gang te krijgen zijn volgens Overdevest wel effectief gebleken maar het is nog niet genoeg. "Lokale overheden zullen ook door moeten gaan met het stimuleren van de woningmarkt. Kijken we naar de maatregelen die de overheid in petto heeft dan kan het effect zijn dat corporaties te maken krijgen met verminderde investeringsruimte. Corporaties zijn van nature de aanjagers van de woningmarkt door anticyclisch te investeren, wat werkt als een buffer om de effecten van de crisis te verzachten."

Overdevest verwacht dit jaar een verdere versterking van de eigen financiële positie, zowel qua solvabiliteit als qua kasstroom. "Maar daar is wel veel inspanning voor nodig. Vandaar onze koerswijziging en reorganisatie waarmee we de financiële risico`s verkleinen en de overheadkosten inperken. Veel hangt ook af van de verkoop van woningen in onze portefeuille", aldus Overdevest.


Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021