'Vastgoedsector heeft overvloed aan eigen vermogen maar bestemming ontbreekt'

De wereldwijde commerciële vastgoedmarkten beschikken momenteel over een overvloed aan eigen vermogen waarvoor een geschikte bestemming ontbreekt. Tegelijk kampen de markten met een tekort aan vreemd vermogen. Het eerste herstel op de gebruikers- en investeringsmarkten wordt geleid door de regio Azië-Pacific. Dat blijkt uit de nieuwste editie van Jones Lang LaSalle Global Market Perspective editie februari 2010 over de gevolgen van de economische crisis voor de vastgoedmarkt.

Tegelijk neemt volgens JLL de securitisatie - het verhandelbaar in effecten maken van hypotheekleningen - in de Verenigde Staten weer toe, in Europa gebeurt dit in mindere mate.

De Global Real Estate Health Monitor (GREHM) van JLL laat het begin van een onregelmatig herstel in de belangrijkste wereldeconomieën zien. De meeste vertonen een positieve ontwikkeling van het BBP. De regio Azië-Pacific leidt het herstel en presteert veel beter dan de overige regio's en noteert in het vierde kwartaal van 2009 een groei van ruim 7 procent op jaarbasis (excl. Japan).

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021