De aangespannen rechtszaak ging om het terugdraaien van de overdracht van de springstal door Ger Visser aan zijn zoon. Curatoren en Rabobank meenden dat deze verkoop 'paulianeus' was, waardoor schuldeisers ten onrechte zijn benadeeld. De rechter erkende dat: de verkoop is daarom teruggedraaid en de geldvordering van de Rabobank is toegewezen. De activiteiten van de springstal Eurocommerce zijn sinds het vonnis op normale wijze voortgezet. Na inventarisatie zien curatoren en Rabobank geen andere mogelijkheid om het vonnis van de rechtbank ten uitvoer te brengen. Alle paarden, sperma, vrachtauto’s en het onroerend goed worden daarom geveild op 7 april 2014. Dat geldt ook voor het paard London, waarmee Gerco Schroder op de Olympische Spelen in Londen twee maal zilver won.
De veiling wordt verzorgd door BVA auctions. De paarden zijn op locatie in Lochem tijdens enkele kijkdagen voorafgaand aan de veiling te bezichtigen. In de afgelopen weken hebben zich al vele gegadigden uit binnen- en buitenland als geïnteresseerde kopers gemeld.
Betwiste verkoop stal
Enkele maanden voor het faillissement van Eurocommerce had Ger Visser senior de springstal die deel uitmaakte van vastgoedconcern Eurocommerce, verkocht aan zijn zoon. Bij verkoop van deze stal werd niet daadwerkelijk een koopprijs betaald en werd – vlak voor de overdracht – een vordering van bijna 40 miljoen euro van Eurocommerce op de springstal kwijtgescholden. De koopsom werd weggestreept tegen een sponsorcontract dat Visser sr namens het in financiële nood verkerende Eurocommerce nog afsloot met Visser junior. Hierdoor verwierf Visser junior zonder feitelijke betaling een springstal die (nagenoeg) schuldenvrij was. Dit benadeelde schuldeisers van Eurocommerce voor vele miljoenen euro’s.
Benadeling schuldeisers
Rabobank leek als belangrijke schuldeiser van Eurocommerce geen verhaal meer te hebben op de door Eurocommerce aan haar verpande vordering van circa €40 miljoen, omdat deze vordering vlak voor de overdracht van de stal was kwijtgescholden. In het vonnis van 5 maart 2014 heeft de rechtbank geoordeeld dat Eurocommerce en de vennootschap van Visser junior wisten dat de overdracht zou leiden tot benadeling van de schuldeisers van Eurocommerce. Ook deze vordering van curatoren werd op grond van de zogenaamde ‘faillissements-pauliana’ geheel toegewezen.
Nadat de springstal aan zijn vennootschap was overgedragen, heeft Visser junior nog pogingen ondernomen om alle waardevolle springpaarden over te dragen aan andere (aan de familie Visser) gelieerde vennootschappen. De rechtbank heeft beslist dat geen sprake was van een rechtsgeldige overdracht van deze paarden, zodat deze allen nog eigendom zijn van de springstal. Curatoren en Rabobank hebben op de meest waardevolle paarden – waaronder het paard London – beslag liggen.
Nieuwe bestuurder benoemd
In opdracht van curatoren een inventarisatie gemaakt van de positie van de stal Eurocommerce. Tijdens de inventarisatie is gebleken dat van de ruim 100 aanwezige paarden per datum overdracht van Visser sr aan Visser junior, alleen nog de circa 30 door Rabobank beslagen paarden aanwezig zijn. Nog niet precies duidelijk is wat er met de andere paarden is gebeurd. Bouwman heeft dat nog in onderzoek.
Wel is inmiddels duidelijk dat het voortzetten van de stal Eurocommerce financieel geen haalbare kaart is. Want ondanks de successen van de paarden op toernooien, zijn de inkomsten onvoldoende om de stal Eurocommerce rendabel te exploiteren. Een veiling is daarmee onafwendbaar.
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.