VJ commentaar: Val kabinet is goed en slecht nieuws

Opnieuw lukt het Jan Peter Balkenende niet om als premier een kabinet - zijn vierde - de volle termijn te laten uitdienen. Na bijna drie jaar kunnen de kiezers opnieuw vervroegd naar de stembus. Maar hoe erg is het nu eigenlijk dat Balkenende IV is gevallen?

Voor de vastgoedsector betekent dit zowel goed als slecht nieuws. Om maar met het slechte nieuws te beginnen: een gevallen kabinet is tot het moment dat er een nieuwe ploeg aantreedt demissionair en doet in feite niet anders dan op de winkel te passen. Grote besluiten worden dan niet meer genomen of op zijn minst uitgesteld.

Dat is in crisistijd zoals nu een ramp. Het gaat nu al erg langzaam met het doorvoeren van de crisis en herstelwet voor de bouwsector die nu nog steeds bij de eerste kamer ligt. Grote infrastructurele projecten die de overheid in gang kunnen zetten, krijgen voorlopig geen gevolg met als gevolg dat duizenden - inclusief de toeleverende sector - bouwvakkers en ingenieurs werkeloos aan de kant blijven. Dat kan de crisis juist zelfs verergeren.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021