'Opstellen koopcontract niet meer door makelaar'

Het opstellen van de verkoopovereenkomst van een woning kan het beste worden gedaan door een juridische deskundige en niet de makelaar. De notaris is hiervoor het meest geschikt, zo luidt een belangrijk wetenschappelijk advies aan het ministerie van Justitie. De NVM vreest voor kostenstijging bij de consument.

"Het gaat hier om het tekenen van een contract, een juridische procedure dus. Zoek je een specialist die dat het beste kan begeleiden, dan kom je uit bij de notaris. Hij is hiervoor het beste geëquipeerd", stelt professor Nora van Oostrom van het Molengraaf Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht tegenover nieuwsdienst Z24. De hoogleraar notarieel recht was een van de onderzoekers die aan het rapport meewerkte.

Het rapport, dat in opdracht van het ministerie van Justitie is opgesteld, is een evaluatie van de maatregelen die in 2003 zijn ingevoerd voor de bescherming van huizenkopers. Om impulsaankopen te voorkomen en de mogelijkheid te creëren voor het raadplegen van een deskundige, heeft iedere particuliere koper het recht op drie dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst. Twijfelt de koper binnen die termijn over zijn beslissing, dan kan hij zonder opgaaf van reden het contract verbreken. De regeling is ingevoerd omdat destijds de overspannen huizenmarkt kopers dwong tot een snelle beslissing.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021