Transacties zeggen niets over waarde vastgoed in bevingsgebied

Transactiegegevens zijn een slechte maatstaaf bij het aangeven van de schade als gevolg van de bevingen door  gaswinning. Niet de prijs van het pand is van belang maar de waarde die de bewoners en potentieel belangstellenden eraan hechten. Dat geeft een wereld van verschil.

Dit stelt de nieuwe lector Vastgoed van de Hanzehogeschool Groningen, Martin Stijnenbosch, in zijn installatierede vandaag aan de Hanzehogeschool Groningen.

“Bij het beoordelen van de gevolgen van aardbevingen op de waarde van het onroerend goed in het aardbevingsgebied wordt in het Ortec Finance-onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken ten onrechte uitgegaan van transactiegegevens. Transactiegegevens hebben betrekking op de prijs die voor een onroerend goed is betaald. Het is daarmee een objectief gegeven, gebaseerd op historische gegevens.”

Waarde is subjectief

Echter, de prijs die voor een object is betaald, zegt nog niets over de waarde van een object, stelt Stijnenbosch. "Die waarde wordt bepaald door het belang dat de (potentiële) gebruiker aan het object hecht. Waarde is daarmee een subjectief gegeven dat zich moeilijk laat bepalen. Van Dale definieert ‘waarde’ dan ook als ‘de betekenis die iets heeft als bezit of ruilobject’. Die betekenis kan in geld worden uitgedrukt, maar staat daarmee niet gelijk aan de prijs die voor iets betaald wordt.”

Ten onrechte worden in de praktijk de begrippen waarde en prijs door elkaar gehaald, meent Stijenbosch. "Inmiddels zijn diverse onderzoeken in het aardbevingsgebied gehouden die aantonen dat de waarde die de (potentiële) gebruikers aan het onroerend goed geven zich in een duikvlucht naar beneden bevinden. Het is maar net wat men er voor wil geven."

“Nu er brede aandacht is voor de gevolgen van de bevingen op de veiligheid van de bewoners in het gebied, wordt duidelijk  dat de waarde van het onroerend goed snel daalt. Stijnenbosch: "Wie kan überhaupt nog een hypotheek afsluiten voor een object dat naar alle waarschijnlijkheid schade kan oplopen?”

Tijdens zijn lectoraatsperiode bij de Hanzehogeschool Groningen gaat  Stijnenbosch zich richten op een drietal richtingen voor onderzoek, te weten organische ontwikkeling, schaalverkleining en waardeontwikkeling.



Reacties


Laatste nieuws