Eigen Haard verwacht 10-20% stijging verkoop eigen woningen

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard verwacht dit jaar 10 tot 20% meer eigen woningen uit de eigen voorraad te kunnen verkopen dan in 2009. De corporatie, nummer zes van de grootste corporaties in Nederland met een woningbezit van meer 48.000 woningen, is kritisch over de maatregelen van de overheid om de woningmarkt te stimuleren.

Dat zegt Twan Zeegers, directeur Nieuwe Markten bij Eigen Haard, tegenover Vastgoedjournaal. Zeegers doet zijn uitspraken in het kader van een eigen onderzoek van Vastgoedjournaal onder de 15 grootste woningcorporaties.

Zeegers: "De markt voor de verkoop in onze bestaande woningen heeft een vrij constante vraag. Ons huidige aanbod aan nieuwbouwproducten sluiten ook goed aan bij de huidige marktomstandigheden." Eigen Haard zal geen woningen verkopen aan professionele vastgoedbeleggers.

De huidige stimuleringsplannen van de overheid om de woningmarkt te stimuleren vindt Zeegers redelijk effectief. "De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was zeker een goede zet. Voor wat de overige maatregelen betreft is ingrijpen in de woningmarkt op nationaal niveau heel lastig. Wij geloven meer dat er op lokaal manieren zijn om de woningmarkt te stimuleren. Bijvoorbeeld door een flexibele manier om grondprijzen te berekenen", aldus Zeegers.

Hij verwacht dat Eigen Haard de komende twee jaar meer samenwerkingsverbanden - bijvoorbeeld bij nieuwbouw/gebiedsontwikkelingen - zal aangaan met commerciële marktpartijen zoals professionele vastgoedbeleggers en ontwikkelaars. "Dergelijke samenwerkingsverbanden zijn noodzakelijk voor een integrale aanpak van woningbouwprojecten waar ook een commerciële kant aan zit", stelt Zeegers.

Vastgoedjournaal zal volgende week integraal de resultaten van het eigen onderzoek onder de corporaties gaan presenteren.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021