Gaat u mee naar de eerste echte Smart City?

Waar we in Nederland en andere westerse landen de alles verknopende computertechnologieën met argusogen aanzien vanwege de vrees voor privacyschending, zien Aziaten in ‘ubiquitous computing’ vooral ongekende mogelijkheden. De nieuw ontwikkelde Zuid-Koreaanse stad New Songdo wordt wel gezien als de eerste echte Smart City.

New Songdo is volledig ‘ubiquitous’. Het is één van de eerste steden waar particuliere, medische en zakelijke informatiesystemen aan elkaar verbonden zijn. Overal zijn zogenaamde TelePrecense schermen waar men over beeld kan communiceren. Privé en zakelijke data zijn overal in de stad toegankelijk. Bewoners hebben een smartcard die toegang geeft tot alle voorzieningen en diensten in de stad – openbaar vervoer, parkeren, de bioscoop, etc. Als je je kind kwijt bent is deze gemakkelijk te ‘tracen’ en terug te vinden. De gezondheidsconditie van oudere bewoners wordt in de gaten gehouden door communicerende preventiesystemen. Kortom: alles voor het gemak, comfort en de veiligheid van de bewoners en bezoekers van New Songdo. Een doorkijk naar de toekomst van onze samenleving?

In mei naar New Songdo

Wij gaan in mei naar New Songdo. Gaat u mee? New Songdo ligt 64 kilometer ten zuiden van Seoul en is gebouwd vanaf 1996 op 6 vierkante kilometer nieuw land. Het Amerikaanse Gale International heeft het land uiteindelijk gekocht en ontwikkeld voor zo’n 40 miljard dollar,100% gefinancierd door banken en het grootste Koreaanse staalbedrijf. Daarmee is New Songdo ook één van de duurste private projectontwikkelingen ter wereld. Cisco Systems is vroegtijdig als ontwikkelpartner aangehaakt om de ubiquitous doelstelling te implementeren, evenals LG, GE en andere technologiebedrijven. ‘High quality eco-friendly living’ is de ambitie. Dit vertaalt zich overigens niet alleen in geavanceerde communicatiesystemen. Ook op het gebied van duurzaamheid, waterregulering, afvalverwerking en energieopwekking loopt New Songdo voorop. In feite is New Songdo één grote testcase van technologieafhankelijkheid waar wij in elk geval een hoop do’s en don’ts van kunnen leren. 

Minstens zo interessant aan de aanpak van Gale is de benadering van New Songdo als product. Doel van Gale is om nog zeker twintig New Songdo’s in de wereld te produceren, met dezelfde verkeerslichten, liften, oplaadsystemen, TelePresence schermen, etc., tot de deurknoppen aan toe. Ongeacht de plek gelooft Gale dat New Songdo de beste manier van leven faciliteert. In China zijn de eerste twee contracten voor de volgende New Songdo’s inmiddels ondertekend. 

Een Nederlandse New Songdo gaat waarschijnlijk te ver, maar dat we in toekomstige vastgoed- en gebiedsontwikkelingen veel elementen zullen overnemen staat buiten kijf. Gaat u vanaf 10 mei mee om alvast enkele elementen uit te zoeken? Klik hier http://www.beyondnow.nl/?p=190 voor meer informatie over het programma en om u aan te melden. 

Annelies van der Nagel, partner bij Beyond Now BV (www.beyondnow.nl

Bronnen artikel: BBC, Cisco, VPRO Tegenlicht, Songdo IBD. Foto: Robert Koehler

 

 

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022