De speciale woningen voor extreme overlastveroorzakers in Amsterdam blijken een succes. De afgelopen 2,5 jaar heeft de bijzondere woonvorm aangetoond dat bewoners kunnen terugkeren in een normale woonwijk. Daarom krijgt het zogeheten project Skaeve Huse een vervolg.

Dat meldt de Telegraaf. De gemeente heeft hiertoe besloten samen met woningcorporaties Stadgenoot en De Key en hulpinstantie HVO-Querido. Skaeve Huse komt oorspronkelijk uit Denemarken en is inmiddels in een aantal Nederlandse steden opgezet. Amsterdam zette op 18 juni 2007 in de Houthaven in Westerpark op proef wooncontainers neer, bestemd voor vijf bewoners en een huismeester. Op deze locatie konden de bewoners nauwelijks overlast veroorzaken maar wel gebruikmaken van de benodigde voorzieningen.

De huizen zijn bedoeld voor mensen die, vaak door psychische problemen, niet langer in corporatiewoningen kunnen blijven omdat ze teveel overlast veroorzaken. In Amsterdam moeten zo'n dertig mensen per jaar hun huis uit om die reden. Na een ontruiming is een leven op de straat vaak de enige optie.

Volgens de initiatiefnemers is de overlast in de buurt waarin de bewoners eerder zaten afgenomen en niet toegenomen in de wijk waarin ze nu vertoeven. „Met Skaeve Huse is er een essentiële toevoeging aan het woon- en zorgaanbod in Amsterdam ontstaan", aldus de betrokken partijen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021