‘Familiebedrijven in bouw lopen groot gevaar’

De vele familiebedrijven in de bouw lopen het meeste gevaar om onderuit te gaan. “Die hebben vaak een sterke identiteit. Dat is positief omdat je ermee kunt identificeren. Maar vervelend is dat ze weinig geneigd zijn om buiten de gebaande paden de kijken“, waarschuwt Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit. Hij constateert dat de innovatiegraad bij de bouw sterk achterblijft.

De uitspraak doet Volberda tijdens de uitreiking van de Cobouw Award. Volberda pleit voor ‘creatieve destructie’ voor de geplaagde bouwsector. "Creatieve destructie geeft ruimte voor nieuwe partijen. Inleners die hun eigen arbeidspoule gaan oprichten, tot langdurig onderhoud van vastgoed voor een vaste jaarprijs. In de bouw is vernieuwing weliswaar meer zichtbaar dan vorig jaar, maar blijft nog (ver) achter vergeleken met andere sectoren”, zegt hij in Cobouw.

Het verfijnen van de bestaande businessmodellen door de meeste bouwers om tot meer efficiency van het bouwproces te komen is tegelijk een valkuil vindt de hoogleraar. “Dat kan meteen een valkuil zijn. Door meer van hetzelfde te doen, kun je links en rechts ingehaald worden.”Alleen bij nieuwe businessmodellen is er kans op rendabele exploitatie. 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022