De Honingraat in Amsterdam Nieuw-West in gebruik genomen

Vorige week is het multifunctioneel centrum De Honingraat aan de Slotermeerlaan in Nieuw-West officieel geopend. Stadsdeelwethouders Paulus de Wilt (Stedelijke Vernieuwing) en Jesse Bos (Zorg en Welzijn) en Kenneth Edam, manager Gebiedsbeheer Ymere brachten gezamenlijk een toast uit met de gebruikers op een mooie start en een vruchtbare samenwerking.

De Honingraat is een modern gebouw. “Monumentaal aan de Slotermeerlaan en naar achteren toe vriendelijker”, zoals architect Dick van Gameren het pand omschrijft. De gebruikers van het pand - Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Huis van de Wijk met Stichting Eigenwijks , Dock Jongerenwerk en Coffeemania, het Ouder Kind Centrum en het Verloskundig Centrum Groei dachten mee over het ontwerp. “Het was een lang proces maar ik ben erg trots op het resultaat. Er is één gebouw ontstaan waar iedereen zijn eigen plek heeft”. Boven het Multifunctioneel Centrum bevinden zich 41 sociale huurappartementen voor senioren waarvan 6 rolstoelwoningen. Onder het gebouw is een parkeergarage.

In tijden van recessie hebben stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Ymere zich hard gemaakt om dit gebouw met voorzieningen voor de buurt te kunnen realiseren. De Wilt:Ik ben trots op De Honingraat. Samen met andere initiatieven geeft het echt een boost aan de buurt. Het is een kwalitatief hoogstaand ontwerp, iets waar gebruikers en bewoners van kunnen profiteren”. De eerste positieve resultaten liegen er ook niet om. Marij Janssen, regiohoofd Nieuw-West van Openbare Bibliotheek Amsterdam, vertelt dat de bezoekersaantallen in het nieuwe pand enorm zijn gestegen: “Het aantal maandelijkse bezoekers is gestegen van 8.300 in de oude locatie in het Tuinstadhuis naar 22.500 bezoekers in de nieuwe locatie De Honingraat!” 

Meer dan een verzameling basisvoorzieningen

Maar de Honingraat is meer dan een verzameling basisvoorzieningen bij elkaar. Bos: “De instellingen in dit pand  doen straks niet alleen hun eigen dagelijkse werk, maar maken ook gebruik van elkaars kracht”. De verschillende instellingen zoeken verbinding met elkaar om samen initiatieven te ontplooien voor de buurt. “Ik hoop dat dit andere professionals en vooral bewoners inspireert”. Edam: “De Honingraat moet ontmoeten en verbinden mogelijk maken; een kloppend hart in de buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar gecreëerd kan worden.”

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022