De omzetten in de bouwsector zijn voor het vierde kwartaal op rij gedaald. Bijna een kwart van de bedrijven noteert per saldo een lagere omzet in het laatste kwartaal 2009 dan een jaar eerder. Ook voor het nieuwe jaar zijn de verwachtingen somber. Alle marktpartijen verwachten de eerste drie maanden van 2010 per saldo een omzetdaling ten opzichte van het jaar ervoor. Een aantal marktpartijen verwacht wel per saldo dat het nulpunt dichterbij komt.

Dit blijkt uit de Bouwbarometer® van USP en BouwKennis.

Hoewel Nederland inmiddels officieel uit de recessie is, zal de bouwkolom voorlopig last blijven houden van een tegenvallende bouwproductie. Dit blijkt ook uit de Bouwbarometer®. In het vierde kwartaal van 2009 slinkt de omzet van veel partijen ten opzichte van een jaar eerder. Voor het begin van 2010 verwacht een meerderheid van de partijen bovendien per saldo dat de omzet daalt.

De omzet van alle partijen in de bouwkolom daalt per saldo in het laatste kwartaal van 2009. Bij aannemers B&U en handelaren is deze daling per saldo het grootst. Installateurs (-11%) beperken de daling het sterkst. Voor de eerste drie maanden van 2010 verwachten alle marktpartijen per saldo een omzetdaling ten opzichte van het vorige jaar. De verwachtingen zijn bij diverse partijen wel een stuk positiever dan de waargenomen ontwikkelingen in het vierde kwartaal.

Ook in de vorige Bouwbarometer® waren de verwachtingen relatief rooskleurig. De ervaring leert echter dat verwachtingen vaak te hooggespannen zijn. Per saldo dacht slechts een op de tien bedrijven vorig kwartaal dat de omzet in het vierde kwartaal van 2009 zou dalen ten opzichte van een jaar eerder. Achteraf gezien blijkt dit per saldo voor 23% van de bedrijven te gelden. Het optimisme kan echter ook betekenen dat bouwende partijen vorig kwartaal te vroeg op herstel rekenden, en dat dit tegenviel, maar dat ze de hoop hierop wederom uitspreken. Architect goed gestemd.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021