NVB dringt aan op snelle maatregelen om bouw te stimuleren

Het zo snel mogelijk verlagen van de BTW op nieuwbouwwoningen, of het verlenen van een subsidie van 10.000 euro wanneer de woonconsument nog dit jaar een nieuwbouwwoning aanschaft, én in elk geval het naar voren halen van de derde tranche van de Stimuleringsregeling Woningbouw. De NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers doet met deze voorstellen een laatste klemmend beroep op de ministers Van der Laan en Van der Hoeven van respectievelijk WWI en EZ om de bouwsector overeind te houden.

In een brief aan de twee bewindslieden constateert NVB-voorzitter Jo Goossens onomwonden, dat door het uitblijven van adequate maatregelen niet alleen de bouwsector onherstelbare schade oploopt maar ook het voorzichtige economisch herstel groot gevaar loopt. Omdat de woningverkoop vorig jaar volledig is weggezakt valt de totale woningbouwproductie (huur- en koopwoningen) dit jaar terug naar 53.000 woningen en het jaar daarop naar zelfs 43.000 woningen. Hierdoor staan er 100.000 banen op de tocht.

"Dit heeft enorme consequenties, zoals verlies van capaciteit en deskundigheid in de sector. Gezonde bedrijven gaan failliet en veel werknemers zullen de bouwsector definitief verlaten", aldus Goossens. De brancheorganisatie voorziet dat hierdoor de bouw een rem zal zijn op het economisch herstel. Bovendien ontstaat er door de wegzakkende bouwproductie schaarste op de woningmarkt. "En op de langere termijn zal dit leiden tot woningprijsstijgingen waar de consument uiteindelijk weer de dupe van wordt."

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021