Minister tikt gemeente Lansingerland op de vingers voor verlies op grondexploitatie

De gemeente Lansingerland komt onder onder provinciaal toezicht. Dat blijkt uit een brief die minister Schultz van Haegen vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De exploitatie van grond voor woningbouw en bedrijfsruimte leidt  in de Rotterdamse randgemeente tot een verlies van €233 miljoen tot €286 miljoen.

Per inwoner van gemeente is dat circa €5000, een record. Het verlies  is ontstaan doordat de gemeente meer voor grond betaalde dan die oplevert. 

De gemeentelijke meerjarenbegroting voor de jaren 2015-2017 is nog niet sluitend, blijkt uit de brief. Bovendien is er nog geen sprake van aanzuivering van het negatieve eigen vermogen van circa €30 miljoen. Omdat de gemeente hiertoe ook binnen de meerjarenbegroting geen mogelijkheden ziet, zal zij zo goed als zeker onder preventief toezicht van de provincie worden gesteld, aldus de minister.

De miljardenverliezen op grondaankopen door gemeenten lopen de komende jaren verder op. Na de raadsverkiezingen in maart 2014 rollen nieuwe lijken uit de kast. Dat verwacht de stichting Nederland Boven Water (NLBW), een denktank van tientallen wetenschappers en vastgoeddeskundigen.     

Volgens NLBW-directeur Peter van Rooy stellen wethouders van financiën de afschrijvingen op grondposities voor woningbouw en bedrijfsterreinen uit. "Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, blijkt dat maatregelen nodig zijn'', stelt Van Rooy. "Burgers krijgen de financiële gevolgen gepresenteerd.''

Gemeenten hebben volgens Van Rooy 'ruimtelijke plofkippen' geschapen. "Ze hebben te veel grond gekocht voor enorme bedragen en absurde financiële risico's genomen.''

Klik hier voor de brief van minister Schultz van Haegen

Lees ook:

Lansingerland verliest bijna €300 miljoen met grondexploitatie
Stadsregio Rotterdam investeert in 2013 extra in Lansingerland
Bedrijventerrein Prisma in trek bij kopers

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022