Proef met electronisch aanbesteden BrigID verloopt goed

Afgelopen week is de eerste proef met BrigID afgesloten. Bij een aanbesteding van Groningen Seaports konden aannemers via dit elektronische systeem inschrijven. Zowel bouwers als de aanbesteder reageerden na afloop positief. Ze gaven onder andere aan dat het systeem gebruiksvriendelijk is en leidt tot forse tijdwinst. In augustus komt BrigID beschikbaar voor aanbestedingen in de bouw in heel Nederland. Dat zegt de Noordelijke Regieraad Bouw, initiatiefnemer van het project.

Groningen Seaports, de organisatie die het beheer voert over de haven van Delfzijl, de Eemshaven en aangrenzende bedrijventerreinen, is de eerste opdrachtgever in Nederland die ervaring heeft opgedaan met BrigID (www.brigid.nl). Dit is een elektronische database waarin aannemers de documenten kunnen invoeren waar een aanbestedende dienst om vraagt.

De pilot betrof een Europese aanbesteding voor een aantal percelen van de revitalisering van het bedrijventerrein Oosterhorn. Bouwbedrijven konden zich hiervoor in januari inschrijven. Aannemers mochten de documenten op papier inleveren. Maar deden ze het op papier én via BrigID, dan kregen ze een fictieve korting van tienduizend euro op de inschrijfsom.

Het initiatief voor de ontwikkeling van BrigID is vorig jaar genomen door de Noordelijke Regieraad Bouw. De reden voor deze stap: inschrijvers die willen meedingen naar aanbestedingen moeten veel administratieve bescheiden aanleveren. Dit leidt tot veel administratieve rompslomp bij bouwbedrijven, ingenieursbureaus en opdrachtgevers.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021