Vastgoed pensioenfonds PFZW rendeert 9,0% in 2009

De vastgoed- en infrastructuurbeleggingen van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), het op één na grootste Nederlandse pensioenfonds, hebben in 2009 een totaalrendement behaald van 9,0%. Dat blijkt uit de vrijgegeven jaarcijfers van van PFZW.

De vastgoed- en infrastructuurbeleggingen maakten in 2009 bijna 16% (€13,7 mrd) uit van de totale beleggingsportefeuille van PFZW die €86,1 mrd bedroeg. De beleggingen in genoteerde vastgoedfondsen (Publiek Vastgoed volgens het pensioenfonds) behaalden het hoogste totaalrendement met 38,1%, gevolgd door Infrastructuur met -0,1% en Privaat Vastgoed met -11,4%. De gehele portefeuille met alle assetclasses rendeerde 17,6% in 2009.

Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn: "Wij zijn verheugd met de gestage rendementsgroei op onze beleggingen in 2009, die ook doorzet in het vierde kwartaal. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een snel stijgende levensverwachting van de Nederlandse bevolking. Vanwege die ontwikkeling heeft ons bestuur het moeilijke, maar noodzakelijke besluit moeten nemen om de premie iets te verhogen en de pensioenen slechts beperkt te indexeren."

De dekkingsgraad kwam eind 2009 uit op 108%.

Rogier Hentenaar



Reacties


Laatste nieuws