Zuidasdok onder de grond krijgt definitief voorkeur

Rijk en regio hebben gistermiddag hun voorkeur uitgesproken voor een dok onder de grond op de Amsterdamse Zuidas. Dit is de uitkomst van een bestuurlijk overleg tussen ministers Cramer en Eurlings, bestuurders van de gemeente Amsterdam, provincie en stadsregio.

Aanleiding voor het bestuurlijk overleg was het advies van de rijksvertegenwoordiger voor de Zuidas, de heer Van den Berg. Van den Berg heeft drie varianten in kaart gebracht: dok onder de grond, dok half in de grond en dok boven de grond. De bestuurders hebben grote waardering uitgesproken voor het in korte tijd bereikte resultaat van de Rijksvertegenwoordiger. Alle drie de varianten zijn goedkoper dan het oorspronkelijke model. Ook zijn de risico's teruggebracht.

Rijk en regio concluderen dat voor de variant dok onder de grond het meeste draagvlak bestaat. Rijk en gemeente willen dan ook nog dit jaar gezamenlijk een zogenaamd voorkeursbesluit nemen voor deze variant. Voorwaarde is wel dat de partijen de komende maanden over een aantal zaken aangaande definitief ontwerp, kosten, financiering en de risicoverdeling tussen de betrokken partijen overeenstemming bereiken. Zij gaan de eerste fase van het project - het onder de grond brengen van de A10 - en de mogelijkheden om in de toekomst het project bij te sturen meer in detail uitwerken. Hiertoe roepen zij een gezamenlijke organisatie van RWS, ProRail en de gemeente Amsterdam in het leven. Deze staat onder leiding van Dirk-Jan van den Berg.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021