Werkstraf geëist tegen afperser Ballast Nedam

Een ondernemer uit Groningen heeft geprobeerd bouwbedrijf Ballast Nedam te chanteren met belastende informatie over bouwfraude. Die gebruikte voor de afpersing ruim tien jaar oude ordners met belastende informatie over kartelvorming. De ordners waren hem ooit in bruikleen gegeven door een familielid die vroeger voor bouwbedrijf Koop Tjuchem had gewerkt. In een brief aan Ballast Nedam liet de verdachte nu weten €150.000  te willen in ruil voor de ordners. Het bouwbedrijf stapte naar de politie, waarna een ingenieuze val voor hem werd opgezet.

Het Openbaar Ministerie spreekt van een ernstige zaak omdat bekendmaken van belastende informatie kan leiden tot het einde van een groot bedrijf, met alle gevolgen van dien voor personeel en hun gezinnen. De verdachte handelde naar eigen zeggen uit onvrede over de cultuur binnen bouwbedrijven en omdat hij zijn broer wilde helpen omdat die failliet was gegaan.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft de in beslag genomen ordners onderzocht op kartelvorming en geoordeeld dat er geen sancties worden opgelegd aan Ballast Nedam.

De rechtbank doet op 26 september uitspraak in de zaak tegen De V.

In 2006 werd Bouwbedrijf VolkerWessel slachtoffer van een rancuneuze ex-directeur van dochterbedrijf Boender en Maasdam. Peter O., die diep in de schulden zat, probeerde met een nepschaduwboekhouding eerst zijn voormalig werkgever af te persen. Toen dit niet lukte, lekte hij de documenten naar de pers. De vermeende schaduwboekhouding van Boender en Maasdam gaf de schijn dat Peter O. in 2003 met een aantal van zijn collega-bouwers bijeen was voor illegaal vooroverleg. Uit onderzoek bleek echter dat er bij de twee projecten absoluut geen sprake was van enige kartelvorming.



Reacties


Laatste nieuws