Onderzoek wereldwijd: duurzaamheidsbeleid vastgoedfondsen schiet tekort

Duurzaamheid wordt onder vastgoedfondsen vooral met de mond beleden en nauwelijks met de daad. Maatregelen om het duurzaamheidsbeleid werkelijk in gang te zetten, blijft bij de meeste vastgoedfondsen uit. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 700 vastgoedfondsen en fundmanagers door het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) in Maastricht in samenwerking met beleggers APG, PGGM en de Britse partij USS.

Gemiddeld blijken fondsen slechts een derde van de maximale score te behalen. 'Terwijl een score van bijna 100% een haalbare kaart is, zoals je ziet bij de beste fondsen in Europa en Australië', zegt onderzoeker Nils Kok in het FD. Veel vastgoedfondsen blijken bijvoorbeeld niet te weten hoeveel stroom en water de gebouwen uit hun portefeuille eigenlijk gebruiken.

Wereldwijd zijn er grote verschillen. Zo presteren fondsen uit Azië en Zuid-Europa relatief zwak, terwijl fondsen uit vooral Australië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk vooroplopen met het invoeren van beleid en maatregelen rond duurzaamheid. Ook scoren beursgenoteerde fondsen structureel veel beter dan niet-genoteerde fondsen. Over het algemeen geldt dat vastgoedfondsen veel beter zijn in het formuleren van duurzaamheidsbeleid dan in het werkelijk nemen van maatregelen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021