BrabantWonen gaat niet prijsstunten met huurwoningen

Corporatie BrabantWonen gaat zo'n 10% van de huidige portefeuille met circa 15.000 verhuureenheden verkopen aan zittende huurders. Met de opbrengst wil de corporatie de bouw van nieuwbouwwoningen financieren. Huurders die op een koopje hopen, komen bedrogen uit. "Wij bieden geen speciale kortingen aan. De woningen gaan tegen marktconforme prijzen van de hand."

Dat zegt woordvoerster Gerdie Weuring van BrabantWonen in een reactie. Volgens Weuring is voor het eerst dat de corporatie op zo'n grote schaal huurwoningen aan zittende huurders wil verkopen."De eerste belangstellende meldde zich al vanochtend."

Vanaf eind augustus krijgen, in verschillende fases, zo’n 1500 huurders in ’s-Hertogenbosch en Oss een brief waarin de corporatie hen hun huurwoning te koop aanbiedt. BrabantWonen verkoopt de woningen in het kader van de portfoliostrategie voor de langere termijn. Met de opbrengsten van de verkoop wil de woningcorporatie extra nieuwbouwwoningen financieren. De woningen die verkocht worden vallen in het goedkope en middeldure segment. BrabantWonen verwacht zo’n 70 tot 100 woningen per jaar te verkopen.

Pas taxatie bij serieuze interesse

Voor huurders die niet geïnteresseerd zijn in het kopen van hun woning, verandert er niets – zij kunnen blijven wonen in hun huis. Ook het onderhoud aan de woning blijft gewoon doorgaan. Pas als zij verhuizen, biedt BrabantWonen de leeggekomen woning te koop aan. Huurders die de brief hebben gekregen en die wel geïnteresseerd zijn, kunnen dit aangeven bij BrabantWonen. Zij krijgen vervolgens uitgebreide informatie over wat het kopen van een woning betekent. Ook hebben zij een vrijblijvend gesprek met een makelaar van BrabantMakelaars. BrabantMakelaars verkoopt de woningen voor BrabantWonen en verzorgt het onderhoud van leegstaande woningen die in de verkoop staan.

Een precieze verkoopprijs van de woningen is op dit moment niet bekend. Een woning wordt namelijk pas getaxeerd als een serieus geïnteresseerde zich aandient. Reden hiervoor is het feit dat een taxatierapport maar een jaar geldig is. De taxatie wordt verricht door een makelaar die op geen enkele manier verbonden is aan BrabantWonen of BrabantMakelaars. "Maar er zullen geen speciale kortingen worden gegeven. Daar doen wij niet aan", zegt Weuring.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022