Waarde Opelterreinen in Antwerpen €200 mln

Autofabrikant Opel overweegt haar terreinen in Antwerpen te verkopen. Die hebben een omvang van 94 hectare, bijna een vierkante kilometer, midden in het havengebied van Antwerpen op de rechteroever van de Schelde. De top van Opel liet duidelijk verstaan dat ze de terreinen en de gebouwen wil verkopen. Volgens bronnen zijn de terreinen circa €200 mln waard.

Dat melden Belgische media. Topman Nick Reilly sprak van een 'uitmuntende locatie' en hoopt een smak geld te kunnen vangen voor het terrein. Tijdens de onderhandelingen met Opel stelde de Vlaamse regering voor om de terreinen te kopen voor €200 mln via een sale and lease back-operatie, op voorwaarde dat de fabriek open zou blijven. Die deal gaat nu vermoedelijk niet meer door, maar volgens specialisten in industrieel vastgoed is dat een redelijke schatting.

Maar omdat de fabrieken eigenlijk alleen voor de fabricage van auto's kunnen dienen, zullen er volgens de specialist niet al te veel kandidaten zijn. De gronden van Opel zijn bij de weinige die nog niet in het bezit zijn van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Dat heeft voorkooprecht en kan nadien een concessiehouder aanstellen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021