Europese vastgoedindex zakt verder weg

Als vastgoedprijzen een indicator zijn voor het economisch klimaat dan moet Europa vaststellen dat het einde van de tunnel nog niet in zicht is. Volgens cijfers van de ECB staan vastgoedprijzen in de eurozone op het laagste punt sinds midden 2006.

De vastgoedindex staat op 96,46 punten, dat is nog meer dan een vol punt lager dan eind 2012 (97,7). In het derde trimester van 2008 stond diezelfde index op 102,4.

Uiteraard verbergt dit cijfer een reeks grote tegenstellingen. In Duitsland staat vastgoed historisch hoog. De index bereikt daar de 113,3 vergeleken met amper 100 eind 2010. De prijsstijgingen zijn dermate hoog dat de Duitse regering zich zorgen begint te maken. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk.

In Spanje doet zich de tegenovergestelde situatie voor: de prijzen zijn er 35% lager dan bij de piek in 2008. In Ierland bedraagt de daling 50% al lijkt de markt zich daar nu min of meer te stabiliseren. Ook in Griekenland zijn vastgoedeigendommen nu 30% minder waard dan voor de crisis. Portugal, met een daling van 10%, lijkt vrij goed stand te houden. In Frankrijk doet zich voor het eerst een daling voor.



Reacties


Laatste nieuws