CBRE: Europees beleggingsvolume stijgt naar €26 mrd

Het Europees beleggingsvolume in commercieel vastgoed is in het laatste kwartaal van 2009 met € 25,7 miljard gestegen, een groei van maar liefst 42% op kwartaalbasis. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CB Richard Ellis, die in haar laatste kwartaalrapport zijn weergegeven.

Het totale beleggingsvolume van vorig jaar komt hiermee op € 70 miljard, tegenover € 121 miljard in 2008. De Nederlandse markt liet eenzelfde beeld zien. In het laatste kwartaal werd voor meer dan € 2 miljard omgezet, waardoor het totale jaarvolume aan directe transacties op circa € 4,85 miljard is uitgekomen. Wanneer enkele prominente (her)ontwikkelprojecten ook nog worden meegeteld wordt zelfs de grens van € 5 miljard gepasseerd.

Traditioneel laat het vierde kwartaal de meeste beleggingsactiviteit zien. In Nederland was de groei echter bijzonder sterk; zo werden er op de valreep nog twee middelgrote kantorenportefeuilles verkocht. Desondanks is nog geen sprake van een over de hele linie aantrekkende markt en is de beleggingsactiviteit teruggezakt naar het niveau van de jaren 2002-2004.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021