Grootste vastgoedadviseurs verwachten stijging Nederlands beleggingsvolume in 2010

De drie grootste vastgoedadviseurs in Nederland, DTZ, Jones Lang LaSalle en CB Richard Ellis, verwachten voor het nu lopende jaar een stijging van het beleggingsvolume in Nederlands commercieel vastgoed. De schattingen lopen echter uiteen. JLL komt tot een schatting van €5,8 mrd, een stijging van 15%, CBRE verwacht circa hetzelfde als in 2009 met circa €5 mrd en DTZ met €4 mrd (plus 29%) voor 2010. Dat blijkt uit een analyse van de prognoses van deze vastgoedadviseurs door Vastgoedjournaal.

De afgelopen twee weken hebben deze drie vastgoedadviseurs die in Nederland qua courtageomzet bovenaan de markt staan, elk een prognose afgegeven over de conditie van de Nederlandse beleggingsmarkt. Alle drie verwachten in het komende jaar meer beweging op de beleggingsmarkt dankzij de toenemende activiteiten van private beleggers die met veel eigen vermogen de markt opgaan en buitenlandse partijen en dan vooral uit de Duitse hoek.

Traditiegetrouw presenteerde DTZ net na Nieuwjaar als eerste met haar analyse over de beleggingsmarkt en de verwachtingen. Voor het afgelopen crisisjaar 2009 komt DTZ met €3 mrd aan geregistreerde beleggingstransacties met Nederlands vastgoed, het laagste niveau in 10 jaar. JLL en CBRE komen zelf beiden hoger uit met €5 mrd, respectievelijk €4,7 mrd voor geheel 2009. Dat DTZ een stuk lager uitkomt, is wellicht toe te schrijven aan het feit dat het nog niet alle grote deals die aan het einde van 2009 plaatsvonden mee heeft kunnen nemen zoals naar nu bekend is geworden de verkoop van een KFN-kantorenportefeuille van ING Real Estate aan een privaat beleggingsconsortium onder leiding van miljardair Marcel Boekhoorn.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021