Van Oosten (BAM Groep) 'beduusd' over uitverkiezing als meest invloedrijke beslisser in VJ Top 150

Joop van Oosten, ceo van beursfonds BAM Groep, is door lezers en abonnees van Vastgoedjournaal uitgeroepen tot de meest invloedrijke beslisser. Dat blijkt uit de voorlopige telling van de duizenden uitgebrachte stemmen op de VJ Top 150 van de meest invloedrijke beslissers in de Nederlandse vastgoedmarkt. Van Oosten in een eerste reactie: "Ik stel deze uitverkiezing zeer op prijs. Ben er beduusd van dat ik door lezers van Vastgoedjournaal op de eerste plaats ben gezet. Door mijn huidige functie bij BAM Groep stond ik al in de schijnwerpers maar het heeft me wel verrast." Van Oosten stuurt BAM Groep met circa 29.000 werknemers aan en wist over 2009 een geschatte omzet van €8,3 miljard te behalen. BAM heeft grote belangen in de Bouw en vastgoedontwikkeling maar ook in infrastructuur. Over 2008 behaalde BAM een winst van € 165,8 mln.De tweede plaats is voor de hoogst genoteerde financier, Peter Keur, directeur van FGH Bank en vicevoorzitter van Rabo Vastgoedgroep. Keur in een reactie: "Het is natuurlijk altijd prettig als anderen uit de vastgoedwereld aangeven dat ze je een belangrijke rol in de sector toedichten. Ik wil op deze plaats dan ook graag alle lezers en abonnees van Vastgoedjournaal die op mij gestemd hebben, bedanken. Ik wil echter ook meteen de kanttekening plaatsen dat ik dergelijke ranglijsten arbitrair vind en er persoonlijk dan ook niet al te veel belang aan hecht. De meeste lijsten missen een te verantwoorden grondslag en zijn bovendien niet secuur genoeg opgesteld om een goede afspiegeling te geven van de complete vastgoedmarkt. Het legt daarnaast naar mijn mening de nadruk teveel op personen. Dat doet mijns inziens geen recht aan de bedrijven waar de bekende namen uit dergelijke lijsten aan verbonden zijn. Een bedrijf is meer dan de topman of -vrouw van een bedrijf; het is een verzameling van vaak hardwerkende professionals die samen het bedrijf maken, en die daarmee een bijdrage leveren aan de vastgoedmarkt. Belangrijker vind ik dan ook dat we ons richten op de problemen en uitdagingen die voor ons liggen en waar we als sector gezamenlijk een belangrijke opdracht te vervullen hebben. Laten we onze energie daarin steken."

Opvallend andere hoge posities waren te vergeven voor Elco Brinkman van Bouwend Nederland (plaats 4) en Dik Wessels van bouw- en vastgoedconcern Volker Wessels (plaats 5).

De derde plaats op het erepodium is voor de rasnetwerker in het vastgoed, Cor van Zadelhoff, founder van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff en heeft diverse commissariaten bij vastgoedpartijen die een belangrijke plaats innemen binnen de vastgoedsector

De hoogst genoteerde stand-alone ontwikkelaar was voor Foppe Kooistra van ASR Vastgoed Ontwikkeling (plaats 6). Na in de top te hebben gezeten bij Aegon Vastgoed maakte hij de stap naar Fortis Vastgoed Ontwikkeling. Onder leiding van Foppe groeide ASR uit tot een van de grootste ontwikkelaars in Nederland. Met de overname van William Properties versterkte hij de positie als grote speler in de vastgoedsector.
De hoogst geëindigde institutionele belegger was ING Real Estate - in de oude combinatie met ontwikkelen, financieren en beleggen - met George Jautze (plaats 13) als CEO. Onlangs heeft ING RE flink moeten afboeken op hun wereldwijde vastgoedbeleggingen. Tevens wordt er op grote schaal vastgoed verkocht uit diverse vastgoedfondsen. Zo kocht Marcel Boekhoorn recent voor €376 miljoen uit het dispositiefonds van ING RE. Spijtig genoeg zal ING RE binnenkort worden opgedeeld. 


Wienke Bodewes van woningbelegger Amvest wist beslag te leggen op de hoogste positie als niet-genoteerd fonds (plaats 14).

De hoogst genoteerde vrouw in de VJ Top 150 was voor Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol op plaats 16. Sowieso valt het aantal hoge noteringen op voor beslissers in overheidsdienst. Topper is minister Eberhard van der Laan (plaats 18) en de wethouders Maarten van Poelgeest van Amsterdam (plaats 39) en Hamit Karakus van Rotterdam (plaats 41).

De afgelopen vier weken konden lezers en abonnees van Vastgoedjournaal stemmen op 150 genomineerde vastgoedbeslissers die zich allen onderscheiden door hun uitzonderlijke leidende rol binnen hun onderneming maar ook door hun verstrekkende en doorslaggevende invloed daarbuiten. Van de mogelijkheid om mee te kunnen stemmen is massaal van gebruikgemaakt. De definitieve uitslag van alle 150 beslissers volgt spoedig in Vastgoedjournaal.

Rogier Hentenaar

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021