Rabo weet het nu zeker: Bodem woningmarkt is in zicht

Het heeft lang geduurd maar de economen van de Rabobank zijn er nu zeker van: De bodem van de Nederlandse koopwoningmarkt is in zicht. Aanwijzingen hiervoor zijn de tot stilstand gekomen dalingen van de woningverkopen en het afzwakken van het tempo van prijsdalingen.

De economen van Rabobank verwachten dat deze ontwikkeling doorzet en dat de woningprijzen mogelijk in 2014 stabiliseren. De economische omgeving vormt daarbij nog wel een risico. Dat schrijven zij in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. 

Bodem in zicht

Als wordt gekeken naar veel langetermijnindicatoren, zoals de betaalbaarheid en woonquote (de woonuitgaven als percentage van het inkomen), dan blijkt dat woningen voor starters relatief goed betaalbaar zijn. In reële termen zijn koopwoningen ten opzichte van het begin van de crisis gemiddeld genomen meer dan 30% goedkoper. Zelfs als rekening wordt gehouden met veranderingen in beleid en verstrekkingsnormen kunnen starters meer 'woning' kopen dan voor 2008. Dat dit nog niet gebeurt, is deels te verklaren vanuit onzekerheid over de economische situatie, de beleidsdiscussies en het feit dat huizenprijzen altijd de neiging hebben om extremer te reageren dan volgens verklarende factoren, zoals inkomensontwikkeling en rente, is gerechtvaardigd. De betaalbaarheid op lange termijn en de stabilisatie van de transactieaantallen doen vermoeden dat de bodem in zicht is.

NVM-voorzitter Ger Hukker heeft zo zijn bedenkingen bij de voorspellingen van de Rabo-economen. "Het lijkt wel of de banken opeens een optimismepact hebben gesloten. Ik zie voorlopig nog geen herstel."

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws