Veel plannen voor herbestemming IJkgebouw in Alkmaar

Dertien plannen zijn ingeleverd voor de herbestemming van het voormalige IJkgebouw in het Alkmaarse Victoriepark. De gemeenteraad van Alkmaar wil het historische gebouw een nieuwe bestemming geven en vroeg aan de bevolking om creatieve ideeën. Binnenkort zal de raad zich over de ideeën buigen.

De ideeën zijn volgens het Noordhollands Dagblad zeer verschillend van aard. Diverse elementen keren in een aantal plannen terug. Zo zijn er diverse initiatiefnemers die archeologische vondsten een plek in het Victoriepark willen geven. Waar nu het park ligt vond in 1573 immers de strijd tegen de Spanjaarden plaats. De stadsmuur die er ligt getuigt daar van.

Architectenbureau Noordwestzes bijvoorbeeld opteert voor 'Villa Victoria' met horeca, het zichtbaar maken van archeologische vondsten en zelfs een kleine binnenhaven voor het afmeren van de rondvaart. Ook de Stichting vrienden van Victorie wil een 'historisch informatiepunt' met eveneens horeca en een ook speeltuin. 

Eenzelfde soort plan hebben drie particulieren (Griffioen, De Jongh en Kerssens) die pleiten voor een 'parkpaviljoen' met restaurant en aandacht voor archeologische vondsten, plus 'cultuur en theater' en een kruidentuin naast het pand.Naast archeologie op de eerste verdieping ziet Kraak Actief & Alkmaar Citytours een koffie- en pannenkoekenhuis op de begane grond voor zich, plus verhuur van kano's en bootjes.

GHA Vastgoed van Rob Boerlage (de man achter het Grand Hotel aan de Gedempte Nieuwesloot) wil ook graag geld steken in 'horeca met aandacht voor historie' aangevuld met optredens van theaterscholen, stand up comedians en andere laagdrempelige cultuur.

GTP vastgoedontwikkeling denkt zelfs aan een 'kasteel' met daarin horeca, een hotel en vergaderruimte voor diverse doeleinden. Ook Optimaal vastgoed ziet graag een (kleinschalig) hotel verrijzen, met horeca natuurlijk. Optimaal is niet voor historie, maar denkt aan een nautische winkel en sanitaire voorzieningen voor watersporters.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021