NVB luidt alarmklok: nieuwbouw bedrijfsruimten op niveau van 30 jaar terug

De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt profiteert ondanks een redelijk 2009 voorlopig nog niet van het naderende economisch herstel. Het aantal opgeleverde vierkante meters nieuwe bedrijfsruimten neemt de komende tijd in plaats daarvan zelfs met zestig procent af. En daarmee is de bouwmarkt van bedrijfsruimten in één klap terug op de niveaus van dertig jaar geleden. Nieuwe kansen voor de sector liggen vooral bij renovatie, herbestemming en herstructurering van oude bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen.

Dit concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers naar aanleiding van de Thermometer Bedrijfsruimten. In deze jaarlijkse uitgave houden STOGO onderzoek+advies en de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht exclusief voor NVB de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt tegen het licht. Uit de rapportage blijkt dat de bouw van bedrijfsruimten de crisis in 2009 nog goed heeft weten te trotseren. In totaal leverde de sector in het afgelopen jaar zo'n 5,2 miljoen vierkante meter op, slechts tien procent minder dan in 2008. Inclusief renovatie was er een bedrag mee gemoeid van in totaal 3,4 miljard euro aan bouwomzet.

Daarentegen wacht de bouwsector dit en volgend jaar zeer zwakke productiejaren. De NVB Thermometer ziet de bouwproductie met liefst 60 procent dalen ten opzichte van 2008 naar ongeveer 2,3 miljoen vierkante meter in 2011. En daarmee komt de bedrijfsruimtemarkt terug op de niveaus van zo'n dertig jaar geleden, toen er jaarlijks ook circa twee miljoen vierkante meters werden opgeleverd. Dit zal voor veel bouwbedrijven tot gevolg hebben dat de echte pijn van de crisis dus nog moet komen. Voor menig bedrijf wordt het dan ook vooral een tijd van overleven. De nieuwbouwproductie van bedrijfsruimten reageert altijd met een vertraging van tenminste anderhalf tot drie jaar op de economische ontwikkelingen. Door dit vertragingseffect profiteert de productie van bedrijfsruimten ook niet meteen van het naderende economische herstel. De Thermometer Bedrijfsruimtemarkt voorziet tot halverwege 2011 dan ook geen wezenlijk herstel van de bouw in deze sector.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021