Nieuw initiatief biedt gebouweigenaren méér energiebesparing tegen lagere kosten

Om beleggers en gebouweigenaren tegen lagere investeringen meer energiebesparingmogelijkheden aan te bieden, is de vastgoedsector een bijzonder initiatief rijker. Partijen als Unica, TRILUX Nieuw Licht, Weber Beamix, Isover, Gyproc, de Nathan Group en Escoplan hebben hun krachten gebundeld in Manesco, een onderneming gericht op energiebesparing voor gebouwen. Inschakeling van Manesco kan leiden tot 50% lagere exploitatielasten.

Jeroen Nollet, woordvoerder en een van de initiatiefnemers van Manesco: "Deze multidisciplinaire samenwerking in de keten biedt vastgoedbeleggers en gebouweigenaren de mogelijkheid om tegen een lager investeringsbedrag meer energie te besparen en de CO2-uitstoot met de helft te verminderen. De uiteindelijke besparing op exploitatiekosten kan oplopen tot meer dan 50%."

Volgens Manesco wordt energie met het jaar een steeds grotere kostenpost. Nu vormen energie gerelateerde kosten rond 20% van de totale kosten van gebouwen en woningen. Bij ongewijzigd beleid zullen deze over vijftien jaar gestegen zijn tot wel de helft.

Hele keten bestreken

Manesco is een energy services company met het karakter van een revolverend fonds. "Wij bieden gebouweigenaren energiebesparing én de financiering ervan. Dankzij de bundeling van krachten kunnen wij gebouwen verduurzamen op een manier die uniek is. We bestrijken de gehele keten, daarin schuilt onze kracht. Gebouweigenaren kunnen terecht bij één adres. De partijen die nu hun krachten hebben gebundeld, voorzien Manesco van durfkapitaal, creëren schaalgrootte en managen de performance risico’s. De beperkende marktfactoren voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving worden hiermee opgelost", aldus Nollet.

Met de oprichting van Manesco komen de kabinetsplannen op het gebied van CO2 reductie binnen handbereik. Nollet: "Zo'n 35% van de CO2-uitstoot vindt plaats in de gebouwde omgeving. Gebouweigenaren die met Manesco in zee gaan kunnen een CO2 reductie bereiken van wel 50%. De investeringen verdienen zich terug binnen 5 tot 15 jaar zonder afhankelijkheid van subsidies."

Manesco is een coöperatieve vereniging. Ook klanten kunnen lid worden en dan meebeslissen. De coöperatie is productonafhankelijk en werkt volgens de Trias Energetica, met een integrale aanpak voor zowel de gebouwschil als de installatie, resulterend in hogere emissiereducties en méér comfort voor de gebruiker. Door de multidisciplinaire samenwerking in de keten worden technieken op elkaar afgestemd. Hierdoor kan Manesco tegen een lager investeringsbedrag meer energiebesparing garanderen. 

De oprichtende leden van Manesco zijn:

Unica

Unica is met 17 vestigingen, 9 gespecialiseerde businessunits en 1850 medewerkers de grootste zelfstandige technisch dienstverlener van Nederland. Met de realisatie van onder meer houtgestookte cv-installaties en warmte/koude-opslag in de bodem is het bedrijf trendsetter op het gebied van duurzame oplossingen. Het bedrijf staat voor een comfortabel en veilig werk- en woonklimaat en optimale communicatietoepassingen. Unica werkt voor opdrachtgevers in het onderwijs, de gezondheidszorg, de industrie en de overige utiliteitsbouw.

TRILUX Nieuw Licht

TRILUX Nieuw Licht is producent van hoogwaardige verlichtingoplossingen, elektronica en ziekenhuis- en operatiekamerinrichtingen. In de verlichting is de familieonderneming al meer dan honderd jaar actief en gespecialiseerd in energie efficiënte armaturen. Het hoofdkantoor staat in Arnsberg (Duitsland). Productielocaties bevinden zich onder andere in Duitsland, Spanje, China, India en de Filippijnen. Met meer dan 5000 werknemers is TRILUX Nieuw Licht een van de grootste leveranciers van professionele binnen- en buitenverlichting systemen in Europa.

Saint-Gobain Gyproc

Saint-Gobain Gyproc is wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en systemen voor de binnenafbouw. Voor de natte afbouw biedt het bedrijf een compleet assortiment stukadoorsmaterialen aan. Het verkoopkantoor van Gyproc is gevestigd in Vianen.

Saint-Gobain Isover

Saint-Gobain Isover is wereldwijd de grootste producent van isolatiematerialen. Isover ontwikkelt thermische, akoestische en brandveilige isolatie-oplossingen. In Nederland is het productiebedrijf van Isover gevestigd in Etten-Leur en het verkoopkantoor in Vianen.

Saint-Gobain Weber Beamix

Saint-Gobain Weber Beamix B.V. ontwikkelt, produceert en levert premix mortelproducten en verwerkingssystemen voor de woning- en utiliteitsbouw, de industrie en de civiele bouw. Het bedrijf levert producten onder de merken Beamix en Weber. Saint-Gobain Weber Beamix heeft vestigingen in Eindhoven, Amsterdam en Gorinchem.

Nathan Group

De Nathan Group is specialist op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen. De groep wordt gevormd door vijf bedrijven en telt in totaal zo'n 100 medewerkers. De Nathan Group verricht bronboringen, biedt verregaande projectondersteuning en totale klimaatconcepten, levert hoogwaardige A-merk producten, waaronder warmtepompen, leiding- en installatiesystemen, verdelers en distributie-units.

Escoplan

Escoplan ontwikkelt en beheert energy service companies (ESCo’s) voor gebouweigenaren, zoals gemeenten, woningcorporaties en leveranciers. Escoplan is een project facilitator voor ESCo-projecten en adviseert gebouweigenaren over comfortverbetering, energie besparing én financiering. Onderdelen hiervan zijn onder andere het opstellen van tenderdocumenten voor aanbestedingen en van Energie Prestatie Contracten. Escoplan werkt volgens de Trias Energetica: energie besparing, duurzame opwek en efficiënt fossiel. 

Voor vragen over dit nieuwe initiatief: Jeroen Nollet, voorzitter bestuur Coöperatief Manesco Managed Energy Services u.a. tel. 06 11 0 11 522 of j.nollet@manesco.eu

Op de foto (van links naar rechts): 

Ger Kempen - Directeur Product Development, Escoplan
Fabian de Zeeuw - Business Development Manager, Saint-Gobain
Scato van der Goes - Adviseur Manesco
Jeroen Nollet - Algemeen Directeur, Escoplan
Aris Bakker - Algemeen Directeur, TRILUX Nieuw Licht
Frank te Poel - Algemeen Directeur, Saint-Gobain Isover
Bas Huysmans - Algemeen Directeur, Saint-Gobain Weber Beamix
Peter Janmaat - Algemeen Directeur, Saint-Gobain Gyproc
Peter Thissen - Directeur, Unica

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022