GRESB lanceert vierde survey duurzaamheidsprestaties

De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), de organisatie die wereldwijd de duurzaamheidsprestaties van de vastgoedbeleggingssector meet, kondigt vandaag de lancering van de 2013 Survey aan. In 2012 verzamelde GRESB al data van meer dan 450 vastgoedbeleggers en –fondsen. De resultaten van de jaarlijkse benchmark worden in toenemende mate door toonaangevende institutionele beleggers, fondsmanagers en vastgoedorganisaties gebruikt om duurzaamheidsactiviteiten te beoordelen.

Jaarlijks voert GRESB, in samenwerking met haar Members, een Survey uit die de duurzaamheidsprestaties van vastgoedbeleggers en -fondsen op portefeuilleniveau meet. De circa 50 vragen waaruit de Survey bestaat zijn gebaseerd op input van (institutionele) beleggers en gaan over aspecten die voor hen belangrijk zijn bij het boordelen van duurzaamheidsprestaties. Doel van de jaarlijkse Survey is de prestaties van beursgenoteerde vastgoedbeleggers en private fondsen te evalueren, alsmede beleggers te informeren over de ‘best practices’ bij het verbeteren van die duurzaamheidsprestaties.

Wereldwijd hebben zich meer dan 45 institutionele vastgoedbeleggers, als member aangesloten bij GRESB. In Nederland gebruiken grote beleggers als Aegon, APG Asset Management, ASR, Bouwinvest, Blue Sky Group, MN Services en Syntrus Achmea de GRESB data. Ook zijn de belangrijkste ‘industry associations’ binnen de vastgoedsector, zoals EPRA en INREV, verbonden aan GRESB, evenals een groot aantal consultants en adviseurs.

Dit is het vierde jaar dat GRESB de vastgoedsector doorlicht. Sinds de start van de jaarlijkse Survey is het aantal respondenten aanzienlijk gegroeid: van 200 in 2009 naar 450 in 2012. Afgelopen jaar waren er in Nederland 41 deelnemende fondsen. De jaarlijkse Survey omvat zeven unieke duurzaamheidsaspecten, die niet alleen gericht zijn op milieuaspecten, maar ook op management, beleid en transparantie, certificering, risico management en ‘stakeholder engagement.’

Nils Kok, oprichter en Executive Director van GRESB: “GRESB is volledig afgestemd op de behoeften uit de vastgoedbeleggingsmarkt. De beleggers achter GRESB hebben duidelijk gemaakt dat zij duurzaamheid breder zien dan de focus op milieuaspecten alleen. Zij beschouwen het gehele spectrum van duurzaamheid als belangrijke parameters voor risico en rendement. De 2013 Survey zal derhalve net als voorgaande jaren resulteren in een uitgebreide analyse van diverse duurzaamheidsaspecten.”

Deelnemers kunnen de Survey online invullen via de GRESB portal, die van 1 april tot 1 juli 2013 geopend is. Gedurende de zomer analyseert GRESB alle ontvangen data. De Survey resultaten worden vervolgens in de eerste week van september gepubliceerd. Naast het jaarlijkse GRESB rapport, dat voor iedereen toegankelijk is, ontvangen GRESB Members en deelnemers aan de Survey de gedetailleerde resultaten over hun individuele prestaties.

Lees ook: GRESB Benchmark wordt volwassen

 

“.

Reacties