Bouwend Nederland: Cao is achterhaald

Bouwend Nederland wil een moderne bouw cao die een stuk eenvoudiger, veel flexibeler en een persoonlijk budget voor de bouwvakker bevat dat hij of zij zelf kan gebruiken voor bijvoorbeeld bijscholing, gezondheid of extra cash. Werknemers en werkgevers kunnen met zo’n nieuwe cao goede maatwerkafspraken maken, met elkaar en met de opdrachtgever.

Dat staat in de Bouwend Nederland- visie op de bouw cao, in de aanloop naar de onderhandelingen in 2014. In de afgelopen maanden leverden vele honderden mkb-bedrijven en grote bouwers daar ideeën en wensen voor aan bij deze branchevereniging, die onder de 4500 leden ruim 90% mkb-ondernemingen telt.

Dynamische toekomst

“De bouw-cao is achterhaald”, zo analyseert Bouwend Nederland. “Bouw- en infraondernemers merken dat zeker nu, in de zwaarste crisis die de sector ooit trof. Voor mkb en grotere bedrijven, voor bouw en voor infra is de cao te duur en te star, de vele bepalingen in het dikke cao-boek zijn vaak erg ingewikkeld en heel gedetailleerd. Dat sluit steeds minder aan bij de snel veranderende wereld waarin de bouw opereert. Zo wordt de traditioneel aanbodgestuurde markt nu veel meer een vraaggerichte markt en heeft men in toenemende mate te maken met buitenlandse concurrentie. Opdrachtgevers en eindgebruikers krijgen ook een steeds belangrijkere stem in het bouwproces."

"De oude cao biedt simpelweg veel te weinig mogelijkheden om op die dynamische toekomst in te spelen. Logisch gevolg is dat werkgevers en werknemers op allerlei manieren die knellende afspraken ontwijken. Daardoor brokkelt het draagvlak af, ook voor de vele goede zaken die nu in de bouw-cao geregeld zijn. Denk aan opleidingen, instroom en begeleiding van nieuwe vakmensen, net als afspraken over gezondheid en veiligheid. Vooral mkb-bedrijven kunnen dit niet allemaal zelf regelen. Er is en blijft dus behoefte aan collectief geregelde zaken, maar dan wel een stuk moderner.”

Goede afspraken

Dat leidt volgens Bouwend Nederland tot de logische conclusie dat een hervormde cao broodnodig is om in de bouw goed te kunnen samenwerken, ook straks na de crisis: “Wat er namelijk ook verandert, één ding blijft: ook in 2020 maken mensen het verschil. Goede afspraken zullen hen daarbij helpen. Deze mensen, zowel ondernemers als medewerkers in de bouw, zijn dus gediend bij een aantrekkelijke, concurrerende en toekomstbestendige cao.”



Reacties


Laatste nieuws