Regeringspartijen nemen renteaftrek aflossingsvrije hypotheek op de korrel

Regeringspartij ChristenUnie onderzoekt de mogelijkheid om de rente-aftrek te beperken op woning hypotheken. Het zou in eerste instantie gaan om de aflossingsvrije hypotheken waarvan de renteaftrek mogelijk wordt beperkt. Hypotheekadviseurs vrezen dat consumenten hun aankoop verder zullen uitstellen.

Daarmee is de ChristenUnie de 2e regeringspartij die aan de renteaftrek wil tornen. Eind vorig jaar gaf minister van Financiën Wouter Bos van de PvdA in een interview aan dat de handhaving van de renteaftrek in een volgend kabinet "onhoudbaar" zou worden. Bos spreekt van een ‘reële eerste stap' om te bezuinigen op de ongeveer €12 mrd die de hypotheekrenteaftrek de staat jaarlijks kost. De ChristenUnie noemt nu de aflossingsvrije hypotheek ‘het eerste waarnaar we moeten kijken', aldus fractievoorzitter Arie Slob.

Bij de aflossingsvrije hypotheek betalen woningbezitters alleen rente: de schuld blijft gehandhaafd. Het fiscale voordeel hiervan is dat de woningbezitter zo lang mogelijk geniet van een hoge aftrek. Slob van de ChristenUnie vindt dat de belastingaftrek mensen stimuleert om hun schuld hoog te houden. "Het lijkt me heel rechtvaardig om huizenbezitters te vragen hun schuld zo snel mogelijk af te lossen", zo vindt Slob.

Telkens terugkerende proefballonnetjes over mogelijke afbouw van de belastingaftrek van aflossingsvrije hypotheken veroorzaken onnodige onrust op de woningmarkt. Dat stelt adviesketen De Hypotheker in een oproep aan 'Den Haag' om beter na te denken over de communicatie aangaande het gevoelige onderwerp hypotheekrenteaftrek.

Tussenpersonen die woonconsumenten over hypotheken adviseren hekelen de toenemende stroom aan berichten hierover vanuit de landelijke politiek.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021