Huurprijzen Nederlandse winkels op top A1-locaties daalt voor het eerst in jaren

De huurprijzen op de A1-winkellocaties zijn als gevolg van de financiële crisis en economische recessie in 2009 gedaald. Voor het eerst in het afgelopen decennium is sprake van een negatieve groei van de reële winkelhuurprijzen. Op de top A1-winkellocaties in belangrijkste winkelsteden in Nederland daalden de huurprijzen licht of bleven redelijk stabiel.

In de middelgrote en kleine steden zijn de gevolgen van de economische neergang al langer zichtbaar en daalden de huurprijzen het afgelopen jaar relatief sterk. Ook de huurprijzen van veel nieuwbouwontwikkelingen die in de afgelopen jaren zijn opgeleverd, staan sterk onder druk. Dat meldt Jones Lang LaSalle (JLL) in een eigen rapport over de huurprijsontwikkeling op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt.

Afgelopen jaar zijn de reële winkelhuurprijzen voor nieuw te verhuren standaard winkelunits op A1-winkellocaties gemiddeld met 0,6% gedaald. Door de economische neergang is de vraag naar winkelvastgoed vanuit retailers sterk afgenomen, waardoor de huurprijzen zijn gedaald. De vraag vanuit retailers naar winkelunits op A1-winkellocaties in de grotere steden met veel passanten was nog steeds aanwezig. Desondanks was ook in de belangrijkste winkelgebieden van Nederland (Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag) voor het eerst sinds jaren sprake van een negatieve huurgroei. De daling bleef met 0,4% beperkt. In 2008 stegen de reële huurprijzen hier nog met 1,1% en in 2007 met 1,3%.

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021