Makelaar AFR Vastgoed vangt bot bij rechter

De rechtbank in Amsterdam heeft een miljoenenclaim tegen ondernemer Joop van den Ende en zijn vastgoedjointventure Living City van tafel geveegd. Makelaar AFR Vastgoed eiste €6,7 mln vanwege misgelopen courtage. De twee bedrijven deden in 2007 zaken met elkaar bij het zoeken van huurders voor te ontwikkelen theatervastgoed.

Dat schrijft het FD. AFR eiste in 2008 zelfs €12,5 mln, ook al leverde de bemiddeling geen enkel huurcontract op. Voordat het eerste project gerealiseerd kon worden staakte Living City de werkzaamheden. Van den Ende trok begin 2008 de stekker uit het bedrijf vanwege de fraudeverdenkingen tegen zijn jointventurepartner Trimp & van Tartwijk en hun directeuren. Ook makelaar Michiel F., eigenaar van AFR, behoort tot de verdachten uit deze vastgoedfraudezaak.

De zaak waarin de rechtbank nu vonnis heeft gewezen draait volgens AFR om reguliere geleverde makelaarsdiensten. Tegenover het zoeken van huurders voor nieuwbouw van Living City zou een beloning moeten staan. De rechter stelt in haar vonnis echter dat AFR haar beweerde werkzaamheden niet heeft onderbouwd. AFR was het verst gevorderd met huurder NH Hoteles voor een theaterhotel op de Zuidas.

De rechter stelt echter dat pas sprake kan zijn van een huurovereenkomst als de raad van commissarissen akkoord is zoals de statuten van Living City voorschrijven. Dat was nog niet het geval.

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021