Logistieke sector geraakt door sterke daling overslag Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven heeft dit jaar 8,5% minder goederen overgeslagen dan in 2008, maar verwacht mede door het aanhoudende herstel terug te keren naar groei in 2010. Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, verwacht dat veel van zijn klanten, de logistieke dienstverleners het ook in 2010 het zwaar zullen krijgen.

De totale goederenoverslag in 2009 is uitgekomen op 385 miljoen ton, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. In 2008 steeg de overslag nog met 2,7% tot een recordniveau van 420 miljoen ton. De daling van 8,5% over 2009 is minder sterk dan de 11,9% die na de eerste negen maanden was gemeten, wat wijst op een aantrekkende markt in het vierde kwartaal.

"Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn", zegt Smits tegenover Dow Jones. "Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trekt de overslag elke maand een stukje aan en vrijwel alle investeringsprojecten lopen door. Rotterdam doet het bovendien beter dan de grote concurrenten. Maar veel van onze klanten hebben het moeilijk en dat zal in 2010 niet veel anders zijn."

Agribulk (-22%), ertsen en schroot (-47%), kolen (-12%), overig droog massagoed (-13%), ruwe aardolie (-6%), overig nat massagoed (-16%), roll on/roll off (-11%), overig stukgoed (-16%) en containers (-6%) werden minder aan- en afgevoerd. Alleen de overslag van minerale olieproducten ontwikkelde zich positief (+23%), met zelfs de grootste absolute toename, 13 miljoen ton, ooit.

De resultaten van het Rotterdamse Havenbedrijf liggen in lijn met het recente rapport van Jones Lang LaSalle over de verstrekkende gevolgen van de crisis voor de logistieke vastgoedsector. Zie HIER voor het artikel.

Rogier Hentenaar

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021