VJ Commentaar: banken trekken teugels bij eigen ontwikkelaars strak aan

De problemen voor de banken zijn nog lang niet voorbij. Dat blijkt uit de nieuwste stappen die de banken ING en Morgan Stanley hebben genomen om hun risicoprofiel op hun meest ondernemende bezittingen, de projectontwikkelaars, verder te verkleinen. Vastgoedjournaal zet de ontwikkelingen op een rij in een eigen commentaar.

Net voor de kerstdagen bracht Vastgoedjournaal als één van de eerste het opvallende nieuws dat ontwikkelaar Multi Development Corporation in exclusieve gesprekken is verwikkeld met Corio voor de overname van enkele Europese winkelontwikkelingen van Multi. Daarnaast kwam vrijwel tegelijk het opmerkelijke, maar summiere bericht van ING dat Hein Brand was benoemd tot ceo van ING Real Estate Development.

Beide gebeurtenissen hebben twee zaken met elkaar gemeen. Ten eerste speelt bij allebei een grote bank een grote rol: zakenbank Morgan Stanley en uiteraard ING. Ten tweede betreft het bij allebei een ontwikkelingsbedrijf waarin deze banken een groot (Multi) tot volledig belang (ING RE Development) hebben. Ontwikkelen betekent immers veel risico's nemen en daar houden de banken nu niet van, zeker niet als dat op een terrein gebeurt waarin ze traditioneel weinig kaas van hebben gegeten.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021