De betekenis van Green Leases en de Greenlease Menukaart

Vorige week publiceerde Vastgoedjournaal een uitgebreide begrippen- en afkortingenlijst over alle betekenissen met betrekking tot duurzaamheid. Wim Fieggen van het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid gaat vandaag dieper in op één van die begrippen, namelijk het fenomeen Green Leases en de Greenlease Menukaart. Wat betekenen Green Leases eigenlijk en welke rol dient de vastgoedsector hierin te spelen?

Wat is een Green Lease ?

Een Green lease is een gewoon huurcontract waarin ook concrete afspraken vastgelegd worden tussen verhuurder en huurder over duurzaam beheer en gebruik van een gebouw. In een Green Lease kunnen ook afspraken staan over de verdeling van de lusten en lasten van duurzame investeringen in het gebouw.

Waarom een Green Lease ?

In een Green Lease wordt vastgelegd op welke manier verhuurder en huurder de duurzaamheid van een gebouw willen verbeteren en hoe zij verantwoordelijkheid nemen voor het duurzaam beheer en gebruik van een gebouw. Het is de plek waar duurzaamheid ambities van verhuurder en huurder vastgelegd worden in afspraken, net zoals alle andere afspraken die in een huurcontract staan. De afspraken kunnen gaan over energie en water, maar ook over binnenklimaat en afval. Of over het stimuleren van het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.

Wat is een ‘split incentive’ ?

‘Split incentive’ ontstaat als een eigenaar alleen de lasten van een duurzame investering draagt en de huurder alleen de lusten heeft. Een Green Lease biedt daarvoor uitkomst door daarin afspraken op te nemen hoe de lusten en de lasten te verdelen tussen verhuurder en huurder.

Wat is de Greenlease Menukaart ?

De Greenlease Menukaart is een online tool voor eigenaren en huurders van vastgoed om hen te helpen duurzaamheid afspraken vast te leggen in concrete huurbepalingen. Vaak is daarbij ook de vastgoedmanager betrokken aangezien hij een belangrijke rol speelt bij het realiseren en handhaven van de gemaakte afspraken gedurende de looptijd van de huurovereenkomst.

Wat zijn lichtgroene en donkergroene bepalingen in Green Leases ?

De Greenlease Menukaart maakt onderscheid in verschillende kleuren groen. Een donkergroene kleur wordt gebruikt voor afspraken/bepalingen in het huurcontract met het hoogste duurzaamheid ambitieniveau, bijvoorbeeld afspraken om een gebouw volledig klimaatneutraal te maken. Logisch dat lichtere kleuren groen dan worden gebruikt voor minder ambitieuze afspraken/bepalingen.

Worden Green Leases de standaard ?

Green Leases zijn de nieuwe generatie huurcontracten. De Greenlease Menukaart helpt bij het opstellen van de specifieke Greenlease bepalingen in deze huurcontracten. De ROZ neemt de menukaart op als bijlage bij de ROZ huurcontracten.

Wim Fieggen heeft jarenlange ervaring opgedaan met portefeuillevraagstukken en asset-management bij onder andere Unibail-Rodamco, Altera Vastgoed en de VastNed Groep. De laatste jaren is daar het thema duurzaamheid in het vastgoed bijgekomen. Hij is samen met Roel Meulenbeld het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid gestart.



Reacties


Laatste nieuws