Trend: aannemers verlagen hun opslagen bij deelname als bouwteampartner bij selecties

Er is een nieuwe trend waarneembaar: aannemers verlagen hun opslagen bij deelname als bouwteampartner bij selecties. Een second opinion door een bouwkostenmanager of deelname bouwkostenmanager aan bouwteam blijft echter lonen omdat kostenstijgingen op de loer blijven liggen. Rob van der Heiden en Annemieke de Valk van BOAG, specialisten in bouwkostenadvies, geven hierover hun advies.

Dat de crisis voor de bouwwereld erg lang duurt mag duidelijk zijn gezien het aantal faillissementen, ontslagaanvragen en reorganisaties bij onder andere aannemersbedrijven.

Sinds het begin van de crisis zijn de bouwkosten fors gedaald doordat de prijzen van materialen, uurlonen en onderaannemers dalen. Ook de percentages voor de opslagen die aannemers rekenen over bovengenoemde kosten bij aanbestedingen namen fors af. Aannemers doen er alles aan om het hoofd boven water te houden en schrijven vaak in zonder of met hele lage opslagpercentages. Dat aannemers hierin mogelijk soms wat ver gaan en daardoor ongezonde situaties ontstaan, willen wij hier niet ter discussie stellen. 

Aannemers als bouwteampartner

De laatste tijd is er een trend waarneembaar bij de selectie van aannemers om als bouwteampartner deel te nemen aan het ontwerpteam. Waar men tot voor kort bij de selectie nog percentages opgaf die voor de start van de crisis normaal waren, zien we nu de trend ontstaan dat aannemers ook voor een bouwteamselectie de opslagen fors verlagen. Waar het voor de crisis gebruikelijk was om voor algemene kosten 6% en voor winst en risico 2 à 3% als percentage op te geven, zien we op dit moment steeds vaker dat er een percentage voor algemene kosten wordt opgegeven van 3 à 4% en voor winst en risico een percentage van 1%. Soms gaan één of meerdere aannemers zover dat er met een algemene kostenpercentage van 0 tot 1% en een winst- en risicopercentage van 0% wordt ingeschreven bij de selectie.

Waarschuwing

Het bericht van het CBS dat de 3e recessie sinds de start van de crisis nu officieel een feit is, zal er de komende tijd voor zorgen dat deze lage percentages normaal blijven. Voor de opdrachtgever die denkt op deze manier een goedkoop bouwwerk te kunnen realiseren, geldt echter de volgende waarschuwing. Nadat de aannemer geselecteerd is, is de verleiding voor aannemers vaak groot om alsnog de prijzen en normen te verhogen, waardoor men de lage opslagpercentages compenseert. De register kostenmanagers van BOAG pleiten er dan ook voor om altijd een bouwkostenmanager een second opinion te laten uitvoeren of een bouwkostenmanager aan het bouwteam deel te laten nemen, zodat de aannemer gecontroleerd wordt op de door hem gehanteerde prijzen en normen.

BOAG beschikt over twee volledig onafhankelijke register bouwkostenmanagers die door de Stichting Register Kostenmanager in Nederland zijn gecertificeerd.

Voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Rob van der HeidenRKN, unitmanager bouwkostenadvies, email robvanderheiden@boag.com, of met ing. Annemieke de Valk, email  annemiekedevalk@boag.com, of via telefoonnummer 010 - 209 35 35.

 

 



Reacties


Laatste nieuws