De aandacht voor verduurzaming heeft zichtbaar effect: enkele grote duurzame klanten eisen voortaan minimaal een C-label en vooraanstaande aanbieders gaan deze uitdaging aan. Voorbeelden hiervan leest u in de wintereditie van de Duurzaam Vastgoed Nieuwskrant van Agenschap NL. Want zo heet SenterNovem vanaf 1 januari 2010. In de krant leest u ook hoe wij u ook in 2010 ondersteunen bij het realiseren van uw duurzaamheidambities.

In de nieuwkrant kunt u onder andere lezen dat de Rijksoverheid vanaf 1 januari 2010 alleen nog duurzame gebouwen met een C-label aanhuurt. Het is geen voornemen, wens of streven: het C-label is een keiharde eis. Aangezien het Rijk elf procent van alle kantoorpanden in gebruik heeft, is het van groot belang voor beleggers om daar rekening mee te houden. In de Duurzaam Vastgoed Nieuwskrant van Agentschap NL leest u ook dat pensioenuitvoerder PGGM en pensioenfonds ABP hun vastgoedportefeuille gaan verduurzamen.

De gebruiker bepaalt
Grote spelers op de vastgoedmarkt willen gebouwen met een C-label. Nu heeft slechts een derde van de kantoorpanden dat label, zo berekende onderzoeker Nils Kok van de Universiteit van Maastricht. Steeds meer eindgebruikers beseffen dat ze tegen dezelfde kosten een gebouw met een A-label en dito energierekening kunnen huren. Zeker bij de huidige ruime aanbodmarkt is het zaak goed te luisteren naar de wensen van de huurder. Een aantal aanbieders heeft dat al opgepakt. "Als een huurder van ons eist dat zijn gebouw een C-label wordt, dan regelen we dat", zegt Hans Copier, directeur ING REIM.

Tijd voor actie
Een meerderheid gaf in het onderzoek van Nils Kok al aan dat het van plan is te investeren om tot een portefeuille met betere energieprestaties te komen. De tijd van wachten is voorbij voor iedereen die de slag niet wil missen. Het Agentschap NL helpt u graag daarbij.

Jo Daemen, Manager Energiebesparing Utiliteitsbouw SenterNovem

Voor meer duurzaamnieuws klik op de LINK

 

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021