‘Gevaarlijke en onnodige koudwatervrees bij AFM over woningmarkt’

De Nederlandse huizenmarkt dreigt in een neerwaartse spiraal terecht te komen, mede door de strenge leenregels die toezichthouder AFM aan de banken heeft opgelegd. “De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet meer oog hebben voor de verwoestende werking die het dichtdraaien van de hypotheekkraan op de woningmarkt en economie heeft”, schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brandbrief aan AFM. 

Lees HIER de brief aan Ronald Gerritse, bestuursvoorzitter van AFM.

Om het tij te keren vindt de NVB dat er meer kapitaal en meer concurrentie tussen hypotheekverstrekkers nodig is. Ook zullen de banken van de AFM meer de ruimte moeten krijgen om maatwerkhypotheken te mogen leveren.

In een alarmerende brief aan de AFM waarschuwt NVB voor de gevaren van de neerwaartse spiraal waarin de Nederlandse huizenmarkt terecht dreigt te komen. Vooral de timing en de abrupte manier waarop de hypotheekkraan momenteel wordt dichtgedraaid, is funest. “De AFM doet dit ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar versterkt door haar optreden juist de problemen op de huizenmarkt. Mensen kunnen daardoor minder voor hun huis lenen. Hierdoor zakken de huizenprijzen, waardoor huiseigenaren zich armer voelen en minder geld durven uitgeven in winkels, enz.”, aldus Nico Rietdijk, directeur van de NVB. Tegen deze achtergrond is het volgens de organisatie dan ook niet verwonderlijk dat de Nederlandse economie inmiddels qua economische groei bij de achterhoede van Europa behoort en het zelfs slechter doet dan landen als België, Italië en zelfs Spanje. De Nederlandse consument haakt massaal af, bang wat er met zijn huis gebeurt.

Toch is volgens Rietdijk de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond en is er sprake van een onnodige en gevaarlijke koudwatervrees bij de AFM. Zo is het bijvoorbeeld een volstrekte fabel dat de huizenprijzen in Nederland hoger zijn dan in de omringende landen. In veel stedelijke gebieden van Duitsland, Frankrijk en België gelden inmiddels veel hogere prijzen dan in Nederland. Bovendien stijgen de huizenprijzen daar nog steeds, terwijl zij in Nederland door het geknepen hypothekenbeleid juist dalen. Een andere hardnekkige fabel betreft de hoge hypotheekschuld in Nederland. Die zou € 650 miljard zijn. Maar hierbij vergeet de AFM gemakshalve dat er ook woningbezit tegenover staat van zo’n € 1.100 miljard plus nog een kapitaal van € 200 miljard in het kader van de spaar- en beleggingshypotheken.

Het feit dat de Nederlandse huizenmarkt in beginsel gezond is, betekent echter niet dat er geen zorgen zijn. De verenigde bouwers en ontwikkelaars verwijten de AFM dat zij door haar opstelling juist de crisis verergeren. Om het tij te keren, doet NVB daarom een aantal dringende aanbevelingen. Allereerst is er meer kapitaal en meer concurrentie tussen hypotheekverstrekkers nodig, opdat de prijsdaling van huizen wordt gestopt. Ook zal de AFM de banken meer de ruimte moeten geven om maatwerkhypotheken te leveren.

Volgens NVB was 2011 voor de aangesloten leden een verloren jaar wat betreft woningverkopen. Het jaar 2012 lijkt helaas niet beter te worden, gegeven de opstelling van de AFM en de daardoor terugtrekkende beweging van de banken. De verwachting is dat er in 2012 in totaal slechts 12 duizend nieuwe koopwoningen zullen worden verkocht. In de jaren vóór de crisis was dat ongeveer vier keer zo veel.

 

 



Reacties


Laatste nieuws