Opinie: Het wordt tijd om vermogen te laten meetellen voor toewijzing sociale huurwoning

Opinie: Het wordt tijd om vermogen te laten meetellen voor toewijzing sociale huurwoning

Dat een persoon die meerdere woningen verhuurt en zelf in een sociale huurwoning woont zijn woning moet verlaten lijkt logisch, maar toch is het willekeurig beleid. Het wordt tijd dat spaargeld en eigen vermogen worden meegeteld in de toewijzing van sociale huur, schrijft hoofdredacteur van VJ in haar opiniestuk.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Prima opiniestuk, waar ik graag de suggestie aan zou willen toevoegen om periodiek (bijv. jaarlijks) de inkomenstoets te herhalen. Bij een gestegen inkomen boven de grens voor toewijzing van een sociale huurwoning - bijv. omdat de huurder salarisverhoging/carrière heeft gemaakt - dient de huur dan ook te kunnen stijgen (zonder de begrenzing van € 100,-). De huurder kan blijven wonen, maar dient wel meer huur te betalen. Daarmee bouwt de corporatie vermogen op om nieuwe sociale huurwoningen voor de primaire doelgroep te kunnen realiseren.

Geplaatst op 2 april 2025 om 14:47


Ed Pouw

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor de huurders met een kleine beurs. Bij toelating gelden daarom inkomensmaatstaven. Stijgt het (gezamenlijk) inkomen dan moet men verhuizen naar een woning voor hogere inkomens. Dat is gebeurd al 50 jaar niet wat mede de reden is dat verstopping plaatsvindt. De Wet op huurbescherming moet hierop worden aangepast.
Wie doet wat???

Geplaatst op 2 april 2025 om 16:57


ik begrijp de gedachte om jaarlijks een vermogenstoets te lanceren voor zittende huurders, maar ik denk dat dat wel van tevoren aan huurders moet worden gecommuniceerd.
Eerst wordt het 50 jaar lang aanvaard en plotseling is het land te klein. de uitspraak van de rechter valt wel onder het onderbuikgevoel van mensen, maar als er geen alternatieve woonruimte beschikbaar is voor zittende en goed verdienende huurders vind ik het wel kras om eenvoudigweg de huur op te kunnen zeggen wegens succesvol vermogensbeheer. Mogen sociale huurders wel 100 miljoen op de bank hebben, maar geen koophuis bezitten dat ze verhuren ? Het lijkt me aan alle kanten een rammelende regeling. De uitspraak ademt willekeur, en dat bevalt me niet.

Geplaatst op 2 april 2025 om 18:38


M. Vos

Het grote probleem dat hier achter schuilt is dat het huurkortingsbeleid dat corporaties impliciet voeren, niet expliciet is. Of beter gezegd: omdat de huurtoeslag tekort schiet, moeten corporaties forse huurkortingen geven. Dat is inkomensbeleid, dat we liever bij de overheid zouden houden. Maar we moeten wel. Als we de huurkorting veel gerichter kunnen inzetten én kunnen afbouwen, op basis van inkomen én vermogen, dan is het niet zo erg dat deze meneer in een sociale huurwoning woont. Als ie een marktconforme huur betaalt, zal hij zelf wrs wel gaan overwegen om in een eigen pand te gaan wonen.

Geplaatst op 7 april 2025 om 10:10



Laatste nieuws